BiH

U Sloveniji prethodna dva dana dogovarana nova reformska agenda za BiH

U Sloveniji prethodna dva dana dogovarana nova reformska agenda za BiH
Foto: Ilustracija | U Sloveniji prethodna dva dana dogovarana nova reformska agenda za BiH

SARAJEVO - U Brdo kod Kranja u Sloveniji prethodna dva dana održan je sastanak koji su organizovale ambasade Njemačke i Velike Britanije u BiH sa predstavnicima 10-tak stranaka iz BiH s ciljem definisanja nove reformske agende koja bi trebala biti aktuelna u naredne četiri godine, saznaje Klix.ba.

Radi se o nastavku tzv. Njemačko-britanske inicijative za provođenjem neophodnih reformi. Prethodna reformska agenda koja je programirana od 2014. do 2018. godine, uskoro bi trebala dobiti nastavak priče.

Kako Klix.ba saznaje, u Sloveniji je data podrška nastavku provođenja započetih reformi, a sve bi trebalo biti uobličeno u dokument s jasnim ciljevima za naredne četiri godine.

Organizaori sastanka bili su ambasade Njemačke i Velike Britanije, a domaćini su bili Slovenci. Sastanku je trebao prisustvovati i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark ali je zbog zdravstvenih razloga zadnji dan otkazao dolazak. Umjesto njega prisustvovao je njegov zamjenik Kaldoun Sino.

Prisustvovala je i ambasadorka Slovenije u BiH, a videolinkom se obratila i ambasadorka SAD-a.

SNSD je predstavljao ministar finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija, ministarka finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević HDZ, premijer FBiH Fadil Novalić SDA, Slaviša Mraković SDS, a prisustvovali su i predstavnici DNS-a, PDP-a HDZ 1990. Dženan Đonlagić predstavljao je DF, Sabina Čudić Našu stranku, Senad Šepić Nezavisni blok, Elmedin Konaković Narod i pravdu, Irfan Čengić SDP te Adisa Arapović SBB.

U dva dana razgovora, Novalić i Milićević su pokazali dokle se došlo sa reformama u aktuelnom mandatu, a analizirano je šta je urađeno iz Reformske agende, a šta nije.

Postignut je dogovor da se nastavi podrška reformama bez obzira ko će činiti vlast.

Novi sastanak bi se trebao održati u narednih mjesec dana, a koji bi trebao rezultirati dokumentom koji će sadržavati prioritetne tačke nove reformske agende u prvih 100 dana rada vlada, poput rasterećenja realnog sektora, poboljšanja poslovne klime, reforma zdravstva i slično.

Sastanku su prisustvovali predastravnici EBRD-a, Svjetske banke i drugih monetarnih institucija.

Sastanak govori da su Velika Britanija i Njemačka i dalje zainteresovane i privržene evropskom putu BiH, piše Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije