BiH

U Sloveniji prevareni građevinci iz BiH

U Sloveniji prevareni građevinci iz BiH
Foto: Ilustracija | U Sloveniji prevareni građevinci iz BiH
Anja Matarugić

CELJE, BANJALUKA - Više od 400 građevinskih radnika, najveći broj njih iz BiH, ali dio i iz Srbije i Sjeverne Makedonije, koji su bili zaposleni u Sloveniji, prevareno je za najmanje 2,1 milion KM.

Naime, kako je potvrđeno za "Nezavisne novine" iz Policijske uprave Celje, juče je slovenačka policija podnijela krivičnu prijavu protiv trojice državljana Slovenije za koje se sumnja da su prevarili 432 građevinska radnika, među kojima prednjače radnici iz BiH, za najmanje 2,1 milion evra.

U Policijskoj upravi Celje su naveli da je Kriminalistička policija Celje krajem maja okončala dugotrajnu istragu u vezi sa sistemskim kršenjem  osnovnih prava radnika. Istragom je otkriveno da su poslodavci iz Slovenije, u periodu od ljeta 2011. do ljeta 2019. godine, unajmljivali radnike iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije, a kasnije bi ih, nakon nekog vremena, ponovo zaposlili u novim fiktivnim" kompanijama.

Kako su naveli u Policijskoj upravi Celje, ova tri osumnjičena fiktivna direktori su upravljala sa  22 kompanije u periodu od devet godina.

"Radnicima namjerno nisu isplaćivali zarade", rekli su u Policijskoj upravi Celje.

Dodali su da radnicima nisu bili plaćeni ni doprinosi za socijalno osiguranje, poput zdravstvenog i penzijskog osiguranja.

Istakli su da ovi poslodavci nisu plaćali ni porez, a ni otpremnine, te da će zbog svega navedenog odgovarati za 19 krivičnih djela kršenja zakona o radnicima.

Iako se brojni državljani BiH svake godine odlučuju da posao potraže u Sloveniji, ova prevara nije izolovan slučaj i prevare bh. radnika u ovoj zemlji su se i ranije dešavale.

Prije dvije godine slovenački mediji su izvještavali o slučaju šestorice radnika iz BiH kojima je bio obećan rad u Sloveniji za satnicu od pet evra, ali su na kraju radili 12 sati dnevno za minimalne plate.

Naime, da stvar bude gora, radnici su dan nakon dolaska u Sloveniju bili primorani da rad na građevini nastave u Francuskoj, za šta nisu bili plaćeni, na kraju su ostali i bez prijava, a na koncu i bez posla.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije