BiH

Za povećanje plata u zdravstvu potrebno 5,3 miliona KM

Za povećanje plata u zdravstvu potrebno 5,3 miliona KM
Foto: N.N. | Vlada usvojila Nacrt strategije mentalnog zdravlja RS

BANJALUKA - Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, izjavio je da je Vlada danas usvojila zaključak kojim je ovlašten da sa reprezentativnim sindikatima iz oblasti zdravstva potpiše odluku kojom se cijena rada povećava sa 135 na 145 KM.

"Mi sinidikate gledamo kao partnere i nastavićemo razgovore sa njima po ovim pitanjima i obostran je interes da zdravstveni sistem napravimo što boljim", istakao je Šeranić.

Naglasio je da je procjena da su do kraja godine potrebna 5,3 miliona KM koja bi trebala biti doznačena zdravstvenim ustanovama kako bi oni mogli ući u isplatu plata po novoj cijeni rada.

Na današnjoj 39. sjednici Vlade RS usvojen je Nacrt strategije mentalnog zdravlja RS od 2019-2029, te se u martu-aprilu naredne godine očekuje početak rekonstrukcije tri psihijatrijske zdravstvene ustanove i i jedne ustanove socijalne zastite u RS.

Rekao je ovo Šeranić, te istakao da ce ići u pravcu potpunog organizovanja ovog sistema.

"Sama strategija je rađena na osnovu analiza i određenih praćenja stanja s obzirom da projekat mentalnog zdravlja koji se bavi ovom problematikom je tu već desetak godina, tako da smo imali relevantno ucesce struke", rekao je Šeranić.

On kaže da su i dalje nastavili rad po pitanju obezbjeđenja sredstava iz banke Savjeta evrope vezano za rekonstrukcije tri psihijatrijske zdravstvene ustanove i jedne ustanove socijalne zastite.

"Radi se o ustanovama UKC RS, te o ustanovama u Modriči, Sokocu i Domu za invalidna lica u Višegradu", rekao je Šeranić koji je naglasio da se radi o sredatvima od 15 miliona KM koja će biti raspodjeljena na ove četiri ustanove.

Dodao je da se radi o međunarodnim sredstvima i da moraju biti ispoštovane procedure sa Savjetom ministara BiH.

"Ukoliko bi sve teklo po planu, očekujemo sa martom aprilom da bi mogli da krenemo u realizaciju projekta, cime bi unaprijedili oblast mentalnog zdravlja u RS", rekao je Šeranić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije