BiH

U Trebinju svečano otvorena Palata pravde

U Trebinju svečano otvorena Palata pravde
Foto: Nezavisne novine / Vesna Duka | U Trebinju svečano otvorena Palata pravde

TREBINJE - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler otkrili su u holu trebinjske Palate pravde ploču sa nazivima finansijera i izvođača radova, čime je, i pored toga što je ova pravosudna institucija ranije počela sa radom, ozvaničen njen početak rada.

Sredstva za izgradnju, u visini od 3,1 milion maraka, obezbijedila je Evropska unija, dok je Ministarstvo pravde Republike Srpske uložilo milion i po maraka, a Grad Trebinje 970.000 maraka, ali su i dvije vlade, Švedske i Norveške, investirale u izradu potrebne dokumentacije sa 90.000 maraka, dok su svemu znatno doprinijele i aktivnsoti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Istakavši da je vladavina prava temelj pravičnog i demokratskog društva, Satler je izrazio zadovoljstvo što je upravo Evropska unija omogućila da sudovi sa ovog područja, Okružni i Osnovni sud, kao i Okružno tužilaštvo, djeluju u savremenim uslovima rada, što će, kako kaže, doprinijeti i boljoj efikasnosti rada.

"Ova zgrada će poslužiti kao objekat u kome će se moći provoditi vladavina prava, donositi pravda ljudima, a upravo od kvalitete rada ovdje zavisiće i vladavina prava, čije poštivanje i osiguranje nezavisnosti pravosudnog sistema jesu temeljne vrijednosti Evropske unije", istakao je Satler, napomenuvši da se sve manjkavosti u toj vladavini prava moraju otkloniti, pa se i Zakon o Visokom sudskom tužilačkom savjetu mora promijeniti što prije.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je istakao da je Palata pravde, osim što je doprinijela boljem radu inače efikasnih trebinjskih pravosudnih institucija, doprinijela i ljepoti grada Trebinja.

"Iako pravdu ne čine zgrade, već je ona utemeljena u zakonu i čvrstim odlukama, ovaj objekat je ipak tehnička pretpostavka za bolji rad koji raduje, kao što me raduje i  šestomjesečni izvještaj rada ovdašnjih pravosudnih institucija, koje rade efikasno i u razumnim rokovima", istakao je ministar Kasipović, napomenuvši da ovo ministarstvo čeka nekoliko važnih zakona do kraja godine, među kojim je i Zakon o suđenju u racionalnom roku.

On je napomenuo da raduje i saradnja pravosuđa sa svim institucijama u gradu, kako bi sveukupno stanje bilo bolje, što je potvrdio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, napomenuvši da je trebinjska gradska uprava rado prihvatila da učestvuje u gradnji Palate pravde, za koju su, kako je dodao, zahvalni glavnim finansijerima, Evropskoj uniji, Ministarstvu pravde Republike Srpske i Visokom sudskom tužilačkom savjetu BiH.

"Doprinos Grada Trebinja u ovom projektu je ustupanje lokacije, finansiranje troškova uređenja, rente, kao i infrastrukturnih priključaka, ali smo posebno zahvalni glavnim finansijerima, Evropskoj uniji čiji je ovo samo jedan u nizu projekata koji su podržani u Trebinju, vjerujući da podrška neće izostati i u nekim drugim projektima, poput izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže i revitalizacije starog gradskog jezgra", kazao je Ćurić, uz nadu da će sudije i tužioci imati što manje posla, a da se oni predmeti koji budu realizovani, urade na najbolji mogući način kao i do sada.

Govoreći ispred pravosudnih institucija smještenih u Palati pravde, predsjednik Osnovnog suda Trebinje Bojan Stević je kazao da pravosuđe ove regije zaslužuje ovakav objekat.

Napominjući ažurnost svih istočnohercegovačkih pravosudnih institucija, Stević je kao ilustraciju naveo podatak da je od početka ove godine u Okružnom sudu Trebinje okončano više od 550 predmeta, od čega je odlukama Vrhovnog suda Republike Srpske ukinut samo jedan, a sedam ih je preinačeno.

"Ovakva savremena zgrada i oprema dodatno nas obavezuju na podizanje kvaliteta rada i odgovornosti, jer nas savremeni uslovi rada mogu samo podstaći na bolji rad", dodao je Stević.

Ambasador Satler je u popodnevnim časovima upriličio i druženje sa medijima, u organizaciji Inicijative Odmori u BiH…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije