BiH

U ambasadore idu i direktori i bivši ministar

U ambasadore idu i direktori i bivši ministar
Foto: N.N. | U ambasadore idu i direktori i bivši ministar

BANJALUKA, LJUBLJANA - Ambasade BiH u svijetu koje su u utorak ostale bez kormilara uskoro bi trebalo da dobiju nove šefove, pa će tako, uz ostale, na te pozicije najvjerovatnije biti imenovani i Slavko Matanović, nekadašnji ministar komunikacija i transporta BiH, Duško Kovačević, aktuelni direktor "Aerodroma Republike Srpske", te Milorad Živković, direktor dobojske bolnice.

Potvrdio je to juče izvor "Nezavisnih" iz diplomatskih krugova, koji precizira da bi Matanović trebalo da ide u Italiju, Kovačević u Izrael, a Živković u Sloveniju.

Sa Živkovićem, koji je ranije bio poslanik i predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, nismo uspjeli stupiti u kontakt, dok Kovačević i Matanović nisu željeli da komentarišu naša saznanja.

"Ne mogu ništa komentarisati", rekao nam je Kovačević, dok je Matanović, nakon što smo mu rekli temu razgovora, kratko izjavio da - nema ništa da izjavi.

Oni bi u ambasadorske fotelje trebalo da sjednu nakon što je Predsjedništvo BiH u utorak sa dužnosti opozvalo 21 ambasadora BiH, te po tri konzula i šefa stalnih misija BiH u svijetu. Dio slagalice za upražnjena mjesta već je, dakle, popunjen.

Iako još sva imena nisu saopštena, naš sagovornik potvrđuje da se funkcija ambasadora smiješi i Bori Bronzi, profesoru iz Banjaluke, koji, po svemu sudeći, putuje u Švajcarsku, dok bi u Poljskoj trebalo da nas predstavlja Koviljka Špirić, koja već ima bogato iskustvo u diplomatiji.

"Vjerovatno će Milica Ristović-Krstić, odbornica SNSD-a u Istočnoj Ilidži, biti imenovana za ambasadorku u Grčkoj, a Zdravko Begović, koji je svojevremeno bio ambasador BiH u Ljubljani, mogao bi ovaj put ići u Bugarsku. U Rumuniju bi trebalo da ide Slaviša Ćeranić", kaže naš izvor.

Oni bi, uz još neka imena, trebalo da popune mjesta predviđena za srpski korpus, a poznat je i dio najvjerovatnijih novih ambasadora ispred hrvatskog korpusa.

Tako se za Jadranku Negodić, nekadašnju ambasadorku u Velikoj Britaniji, spominje da ide na čelo Ambasade BiH u Njemačkoj, dok bi Ivana Robović iz DF-a, navodno, mogla biti nova ambasadorka u Belgiji. Matanović, dakle, ide u Rim, a Ivan Orlić, koji je svojevremeno bio ambasador u Francuskoj, mogao bi biti šef Stalne misije BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu.

Dok neki od budućih ambasadora nisu raspoloženi za priču o svom narednom angažmanu, njihovi prethodnici pakuju kofere i već razmišljaju šta će raditi. Jedni žele ostati u diplomatiji, a drugi se nadaju zaposlenju na nekom od fakulteta. Borislav Marić, opozvani ambasador BiH u Japanu, rad će, vjeruje, nastaviti na nekom od fakulteta.

"Ja sam četvrti put ambasador i ponosan sam na svoj rad. Doktor sam ekonomskih nauka. Nešto ću raditi, moguće negdje na fakultetu. Neko će me trebati. Govorim tečno tri svjetska jezika. Nisam zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova, pa sam praktično na cesti. Ali, dobro. Vraćam se u Prijedor, gdje imam stan", kaže Marić za "Nezavisne".

Možda će se na nekom od fakulteta zaposliti i Lepa Babić, dojučerašnja ambasadorka u Bugarskoj, koja podsjeća da je u MIP-u zaposlena od 2003. godine, a u Sofiji je, kazuje nam s osmijehom, od 2. decembra.

"Teško je pitanje šta ću raditi dalje. Zaposlenik sam MIP-a i ja ću se vratiti u sjedište. Ne znam šta će mi ponuditi. Inače sam i univerzitetski profesor, s tim što sada ne radim ni na jednom fakultetu. Otvorene su sve opcije", priča Babićeva za "Nezavisne".

Branko Dokić, opozvani ambasador iz Grčke, ističe za "Nezavisne" da mu je neprihvatljiva kvalifikacija da su ambasadori nanijeli štetu RS i da su profesionalno nekompetentni, o čemu će se, kaže, uskoro detaljnije oglasiti. I on već ima planove.

"Ja sam se 50 godina bavio elektronikom. U svijetu sam poznat naučni radnik i, između ostalog, imam objavljene i dvije knjige od uglednih izdavača na engleskom jeziku. Naravno, nastaviću da se bavim tim poslom, da li na fakultetu, nekom institutu ili kroz razne projekte", kaže Dokić.

Jelena Rajaković, opozvana ambasadorka u Izraelu, kaže za "Nezavisne" da je utorak bio jedan od njenih ljepših dana u proteklih nekoliko godina, jer je iz privatnih razloga željela i ranije da se vrati.

"Kada je riječ o onom čime ću u narednom periodu da se bavim, imam tri opcije, odnosno vrlo izvjesne mogućnosti", navodi Rajakovićeva, ali planove ne otkriva.

Tomislav Leko, sada već bivši ambasador u Mađarskoj, podsjeća da iskustva u diplomatiji ima mnogo, pa se nada da će u toj oblasti nastaviti i dalje.

"Planiram se i dalje baviti diplomacijom, ali vidjećemo još što će biti. Nemam još jasnu viziju šta ću tačno raditi, ali nešto hoću", kaže Leko za "Nezavisne".

Podsjetimo, odlukom Predsjedništva BiH, na vanrednoj sjednici u utorak, opozvani su ambasadori u Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Egiptu, Grčkoj, Izraelu, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji, Švajcarskoj. Opozvani su ambasadori i u Belgiji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, te u Svetoj stolici. Kući se vraćaju i po tri konzula i šefa stalnih misija BiH u svijetu.

Iz PDP-a su saopštili da je politika koju vodi Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, "krajnje neodgovorna i na nivou običnog cirkusa", što, kako tvrde, pokazuju i smjene ambasadora i konzula BiH iz reda srpskog naroda. Avdigor Liberman, bivši ministar inostranih poslova i donedavni ministar odbrane Izraela, nezadovoljan je smjenom Aleksandra Nikolića, počasnog konzula BiH u Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije