BiH

U bh. ambasadi u Kanadi nema ko da radi

U bh. ambasadi u Kanadi nema ko da radi
Foto: Arhiva | U bh. ambasadi u Kanadi nema ko da radi

OTAVA, SARAJEVO - Građani BiH koji žive u Kanadi imaju velike probleme sa dobijanjem neophodnih ličnih dokumenata, ali i ostalih informacija, jer ova diplomatska kancelarija u Otavi već duže vrijeme muku muči s nedostatkom osoblja.

Da je situacija alarmantna, za "Nezavisne novine" je potvrdio i bh. državljanin koji trenutno živi i radi u ovoj sjevernoameričkoj državi.

On tvrdi da Ambasada BiH u Kanadi ne radi od 25. decembra 2022. godine, te da nemaju informacije kada će problemi biti riješeni.

"Obrazloženje je da nemaju osoblja. Hiljade građana su uskraćene za lična dokumenta i ostala konzularna pitanja, a niko im nije ponudio bilo kakvu opciju za rješavanje nagomilanih problema u ovoj dalekoj zemlji", ističe on.

Kaže da na ovaj problem građani odavno upozoravaju, te da je obraćanje putem medija samo vapaj da se slučaj ispita.

"Ovdje su ljudi očajni u nemogućnosti da bilo šta učine kako bi se ovaj problem riješio", poručio je on.

Iz Ambasade BiH u Kanadi odgovaraju za "Nezavisne novine" da ova kancelarija radi, ali da je tačno da je to pod otežanim okolnostima, prije svega jer im nedostaje radnika.

"Problem nedostatka osoblja je višegodišnji i datira iz vremena kada je Ministarstvom rukovodila Bisera Turković. Više od dvije godine od povratka savjetnika u Ministarstvo, Ambasada osim ambasadora nema drugog diplomatu, a od novembra 2022. godine nema ni konzularnog osoblja, odnosno niti jednog zaposlenog iz Ministarstva inostranih poslova", kazao je za "Nezavisne novine" Marko Milisav, ambasador BiH u Kanadi.

On tvrdi da je, uprkos navedenim ograničenjima, Ambasada nastavila da ispunjava svoje obaveze.

"Ali nedostatak osoblja naročito pogađa efikasnost pružanja konzularnih usluga Ambasade", rekao je on, uz tvrdnju da su svi problemi uredno prijavljeni Ministarstvu inostranih poslova (MIP) još prije nekoliko godina, ali da su zahtjevi Ambasade za popunu radnih mjesta ignorisani.

"Komunikacija s Ministarstvom za vrijeme rukovođenja gospođe Turković gotovo da nije postojala i potrebe Ambasade BiH u Kanadi, odnosno potrebe velikog broja naših građana koji žive i rade u Kanadi, ignorisane su i zanemarivane. Razloge vjerovatno treba tražiti u političkom pristupu gospođe Turković i odnosu prema ambasadoru iz reda srpskog naroda", poručio je Milisav.

On navodi i da je trenutno mnogo bolja saradnja s aktuelnim ministrom inostranih poslova Elmedinom Konakovićem, od koga je, ističe, obaviješten da su prepoznali problem te da su aktivno angažovani na prevazilaženju istog.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH potvrđuju navedene probleme i priznaju da su oni posljedica nebrige prethodne administracije MIP-a i nepostojanja konzularnog radnika. Zbog toga, kažu, Ambasada sada pruža ograničene usluge.

"Trenutna administracija MIP-a BiH, po uočavanju problema, odredila je diplomatu koji će u pomenuti DKP biti upućen odmah po završetku obavezne obuke za odlazak na rad u DKP, te se očekuje da će Ambasada u Otavi uskoro raditi u punom kapacitetu, te da ćemo riješiti diskontinuitet u pružanju konzularnih usluga", kazali su iz resornog ministarstva.

Komentarišući ovaj slučaj, bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kaže za "Nezavisne novine" da se nekada može desiti da nedostaje stručnog osoblja u diplomatskim kancelarijama, ali da se to brzom intervencijom mora riješiti.

"To ne smije da traje. Ne smije da bude namjerno. Ne znam zaista za ovaj konkretan slučaj u Kanadi, ali to pitanje mora riješiti nadležno ministarstvo i naravno Predsjedništvo BiH. Takve situacije koje možda nama ovdje djeluju banalno, tamo u Kanadi možda neke naše građane sprečavaju oko nekih bitnih stvari, da prisustvuju nekim važnim događajima", naveo je Crnadak.

A dok neka diplomatska predstavništva kubure s radnicima, stiže najava da BiH otvara osam novih ambasada do kraja 2026, što znači nova radna mjesta.

BiH trenutno ima oko 60 diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) širom svijeta, u kojima je sistematizovano 370 radnih mjesta. Otvaranjem novih ambasada, plan je da se broj radnih mjesta u DKP-u poveća na 414.

Naravno, sva radna mjesta sistematizovana su u sklopu Ministarstva inostranih poslova BiH, kojih je trenutno, uključujući DKP, 658. S novom sistematizacijom MIP bi trebalo da ima 702 radna mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije