BiH

U četvrtak posebna sjednica NS RS na Dodikov zahtjev

U četvrtak posebna sjednica NS RS na Dodikov zahtjev
Foto: N.N. | U četvrtak posebna sjednica NS RS na Dodikov zahtjev

​BANJALUKA - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika biće održana u četvrtak, 18. jula, odlučio je večeras parlamentrani kolegijum.

Narodna skupština na ovoj sjednici trebalo bi da se izjasni o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o Zaključku o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske koja je veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Predsjedništvo BiH danas je sa dva glasa za (članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (predsjedavajući Milorad Dodik) usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske.

"Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog nacionalnog interesa i to ću objasniti Narodnoj skupštini RS zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi, usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče", kazao je Dodik danas u Sarajevu.

Smatra da nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt sa Republikom Hrvatskom te da je njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta.

"Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bi imali probleme u tom pogledu", poručio je.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su na sjednici usvojenim zaključcima pozvali Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije