BiH

U iščekivanju presude Ratku Mladiću, sve oči uprte u Hag

U iščekivanju presude Ratku Mladiću, sve oči uprte u Hag
Foto: N.N. | U iščekivanju presude Ratku Mladiću, sve oči uprte u Hag

HAG, BANJALUKA - Izricanje prvostepene presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS, optuženom za ratne zločine tokom proteklog rata u BiH, a koje je zakazano za danas, u 10 časova, u Haškom tribunalu, budi ogromnu pažnju, kako zvaničnika i građana, tako i medija, što iz BiH, što iz inostranstva.

Sudeći po atmosferi iz Haga, za današnju presudu veće je interesovanje nego kada je osuđivan Radovan Karadžić, bivši predsjednik RS.

Bez obzira na podijeljenost javnosti o tome da li je Mladić kriv ili nije, prevladava stav da narodi u BiH, kakva god sudska odluka bila, moraju nastaviti živjeti zajedno - prihvatiti je i krenuti dalje.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je da je Mladić veoma profesionalno i patriotski obavljao svoju dužnost te da će se u slučaju negativne presude Haškog tribunala samo ojačati mit o njemu. Naglasio je da, s obzirom na sve do sada viđeno protiv Srba u Hagu, svi imaju osjećaj povodom današnje presude Mladiću.

"Ali, bez obzira na to, Ratko Mladić ostaje legenda u srpskom narodu, čovjek koji je svoje profesionalne i ljudske sposobnosti dao u funkciju odbrane slobode srpskog naroda, gdje god on bio", rekao je Dodik i istakao da je Mladić komandovao Vojskom RS, koja je branila slobodu ovog naroda i učinila da bude stvorena RS.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, smatra da Haški tribunal donosi tipske, političke presude, koje su sinhronizovane na nivou međunarodnog, ali i pravosuđa na nivou BiH, s ciljem da pokažu da su "jedni samo crni, a jedni samo bijeli".

"Tu nema nikakvih dilema i nikome nije teško da to prepozna. Nisam optimista, znajući koja je matrica na sceni", rekla je Cvijanovićeva, ocjenjujući da je Haški tribunal međunarodna prevara.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, očekuje da će presuda Mladiću biti nepravedna, ali da će general zauvijek biti srpski heroj i da srpski narod nikada neće zaboraviti šta je uradio za RS.

"On je bio naš general i komandant i takvog ćemo ga pamtiti", kaže Lukač.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, rekao je da uvijek u našoj svijesti moramo odvojiti počinioca od naroda.

"Ovdje je individualna krivica, sudi se onima koji su komandovali, naređivali, počinili i tako dalje i to treba razdvajati. Naši narodi moraju nastaviti živjeti. Naravno, nama je stalo do istine. Samo istina nas može izliječiti, mislim da je ona jedini lijek. Ova presuda će utvrditi istinu, kakva će ona biti, vidjećemo, kakva god bila, treba svi da je prihvatimo i krenemo dalje", naglasio je Kavazović.

Fransis Bojl, pravnik koji je zastupao BiH pred Sudom u Hagu, vjeruje da će Mladić biti osuđen za zločine za koje je optužen.

Presudu Mladiću izreći će Sudsko vijeće Haškog tribunala, koje čine Alfons Ori (predsjedavajući) te Kristof Flige i Bakone Moloto (članovi Vijeća). Sudija koji bi danas trebalo da pročita presudu Mladiću saslušao je i Karadžića kada se pojavio na Sudu 2008. godine, ali je uklonjen s tog slučaja. Ori je poznat po tome da izriče najviše osuđujuće presude.

Predstavnici Saveza logoraša u BiH i udruženja žrtava otputovali su u Hag kako bi pratili presudu Mladiću. Istovremeno, u Hag su uprte i oči mnogih u BiH, pa tako Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu organizuje javno praćenje izricanja presude, gdje će biti prisutni studenti, nastavnici i saradnici. I Udruženje "Čast otadžbine" iz Beograda organizuje danas u Sokocu skup javnog praćenja prenosa izricanja presude Mladiću. Ne zna se da li će Mladić prisustvovati izricanju presude.

Kao vrhovni komandant VRS, Ratko Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

  •    Haška optužnica Mladića tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovječno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, te uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.
  •     Pod njegovom komandom, kako se tvrdi u optužnici, ubijeno je oko 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice. Mladića terete i za granatiranje Sarajeva, kao i za logore "Omarska", "Keraterm", "Manjača" i "Trnopolje".
  •   Haško tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Mladić bude osuđen na doživotni zatvor, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.
  •    Suđenje generalu VRS počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra prošle godine. Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca, i izručen Hagu.
  •  Tribunal, inače, prestaje da radi 30. novembra, nakon 24 godina od formiranja, a postupke po žalbama, revizije i izvršenje kazni ubuduće će vršiti Mehanizam za krivične sudove sa sjedištem u Hagu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije