BiH

U opštinama RS strahuju od eskalacije migrantske krize

U opštinama RS strahuju od eskalacije migrantske krize
Foto: Jelena Đurđević | U opštinama RS strahuju od eskalacije migrantske krize

NOVI GRAD, BIHAĆ - Komšija mi je rekao da je na putu od Novog Grada prema Otoci vidio oko 150 migranata. Ovdje ih bude po gradu, ali obično dođu u toku noći. Ne znam ni gdje budu u toku dana, samo se počnu pojavljivati odjednom predveče, kazala nam je juče mještanka Novog Grada.

Otkako je FBiH migrantima blokirala ulaz u Unsko-sanski kanton sve više ih je u pojedinim opštinama u RS pa su tako mještani Novog Grada uplašeni da bi moglo dođi do eskalacije ove situacije jer je sve više migranata pred njihovim vratima.

"Viđali smo ih tu u obližnjem hotelu, sušili su veš tu posvuda i prali ga i kupali se u Uni. Bude ih i tamo na željezničkoj stanici", kaže mještanin Nikola Vukojević.

Na granici između RS i FBiH mještani su nam ispričali da je u utorak ujutro na verandi obližnje kafane spavalo 36 migranata.

"Federalna policija ih tjera iz FBiH, a policija RS ih tjera iz RS, tako da se oni onda raspu po ovim okolnim selima", kazala je jedna mještanka.

Penzioner iz Novog Grada kazao je da je viđao migrante u grupama.

"Kreću se oko vode. Ako saberete dva i dva, sve vam je jasno. Voda je sada veoma plitka. Mogu je i pregaziti ako žele", rekao je on.

Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada, kazao je da je u utorak održana sjednica Foruma za bezbjednost o situaciji s migrantima.

"U posljednje vrijeme je više migranata na području opštine Novi Grad jer ne mogu ući na područje Unsko-sanskog kantona", istakao je Drljača.

Naglasio je da je na toj sjednici još jednom potvrđeno da Novi Grad nema mogućnosti za zbrinjavanje migranata.

Naveo je da će biti upućeni dopisi MUP-u RS i Ministarstvu bezbjednost BiH da se pokuša naći rješenje za tu situaciju.

Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice, rekao je da u ovoj opštini dosad nije bilo mnogo migranata te da ih je prošlo svega desetak.

"Očekujemo da ih možda može biti jer oni traže alternativu prema Bihaću i Kladuši, traže neke druge pravce prema Hrvatskoj", kaže Reljić.

Nadležni u Gradišci kažu da nemaju kapacitete za migrante ukoliko dođe do priliva.

"A gdje da ih smjestimo? Jedino da ih dvoje-troje vodim kući. Nemamo mi u Gradišci kasarnu niti javnih objekata, nemamo gdje da ih smjestimo", kaže za "Nezavisne" Zoran Adžić, načelnik Gradiške.

Opština Jezero je skupštinskim zaključkom identifikovala da oni nemaju mogućnost njihovog zbrinjavanja, iako su kroz ovu izrazito nerazvijenu opštinu već prolazili. Kroz Oštru Luku prošlo je desetak migranata.

Činjenica je da su nakon kraćeg zastoja migranti ponovo u većem broju počeli pristizati na područje Unsko-sanskog kantona, pri čemu se pješice kreću alternativnim pravcima preko brda i šuma, zaobilazeći policijske kontrolne punktove. Podsjećamo da je prije dvadesetak dana MUP USK donio odluku da se, zbog narušene sigurnosne situacije, onemogući dalji dolazak migranata.

"U posljednje vrijeme je primjetno kako migranti koji putuju vozom iz Sarajeva izlaze nadomak Bosanske Krupe i potom pješice pokušavaju doći do Bihaća", kaže portparol MUP-a USK Snežana Galić.

Također, prema tim informacijama, veliki broj migranata na područje USK pokušava doći s teritorije Republike Srpske, pa su tako prije nekoliko dana pripadnici policije u Sanskom Mostu zatekli grupu od tridesetak stranih državljana koja je pokušala doći iz pravca Bronzanog Majdana.

Sekretar Crvenog križa u Ključu Mustafa Lepirica kaže kako migranti koje policija zaustavlja na području Velečeva, te ih izvodi iz autobusa i drugih vozila kojima putuju, neko vrijeme provedu u improvizovanom prihvatnom centru.

"Kada ih smjestimo i ponudimo hranu, oni se odmore, organizuju i pješice kreću tamo gdje su naumili. Imao sam slučaj majke s djetetom u naručju, kojoj je noga bila povrijeđena. Odbila je medicinsku pomoć, uzela dijete i skupa s ostalima pješice krenula ka Bihaću. Te ljude ništa ne može zaustaviti", kaže Lepirica.

Ćulum: Neće se kretati bez nadzora

Darko Ćulum, direktor Policije RS, rekao je da je prisustvo migranata evidentirano na području svih policijskih uprava (PU) u RS, ali da u tome prednjače PU Bijeljina, Zvornik, Banjaluka, Foča i Istočno Sarajevo.

"Zasad je sve pod kontrolom i mi nećemo dozvoliti kretanje migranata u RS bez nadzora policije", rekao je Ćulum za "Nezavisne". On ističe da na sastanak Koordinacionog tijela za pitanja migracija na nivou BiH danas ide sa stavom da će se rad policijskih uprava odnosno policajaca na terenu u RS još više pojačati.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, ističe da je Hrvatska zatvorila dio uz USK, tako da migranti traže druga mjesta kuda bi ušli u EU.

U BiH ušlo 20.000 migranata

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao je nakon jučerašnje sjednice da je u BiH ušlo oko 20.000 migranata, od čega je zahtjev za azil podnijelo njih 1.315. Istakao je da pojedini mediji iznose podatke koji nisu provjereni i da ne postoji 20.000 migranata koji s noževima čekaju da dođu do granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije