BiH

U petak o terminu sjednice o referendumu

U petak o terminu sjednice o referendumu
Foto: N.N. | U petak o terminu sjednice o referendumu

BANJALUKA - Kolegijum Narodne skupštine RS zakazao je za petak sjednicu, na kojoj će biti određen termin posebne sjednice na temu otkazivanja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Sjednica Kolegijuma je zakaza nakon što su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-K podnijeli zahtjev za zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, za čiji dnevni red su predložili dvije tačke: Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izboru članova Komisije za sprovođenje referenduma", saopšteno je iz Skupštine.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, je rekao da očekuje da će Odluka o referendumu biti stavljena van snage, te da će sjednica biti održana iduće sedmice.

"Mislim da će Odluka o referendumu biti stavljena van snage. Moramo imati u vidu činjenicu da su se geopolitički uslovi na ovim prostorima promijenili, da ima previše problema. Da li bi to bio dodatni problem ili bi bila nova energija za RS, to je na onima koji to predlažu i vidjećemo iz samog konačnog obrazloženja šta je", rekao je Čubrilović.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a, optužio je Milorada Dodika, predsjednika RS, da je prevarant i kukavica i da je u nedjelju išao na ribanje kod stranaca kojima se obavezao da će referendum otkazati. Ističe da svi uslovi postoje da se održi referendum, te da vlasti nikakva podrška opozicije za to ne treba.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, kaže da SDS manjak patriotizma nadomješćuje uvredama na račun SNSD-a i njegovog predsjednika.

"Neka stave prst na čelo i pogledaju šta im se dešava sa strankom. Kako to da gube takve prvake i ljude poput Ognjena Tadića, koji im je tri puta bio kandidat za predsjednika RS", rekao je Višković i dodao da je razlog neodržavanja referenduma to što srpski predstavnici na nivou BiH ne žele da rezultate referenduma provedu, te da je ključno pitanje šta poslije referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije