BiH

UO Memorijalnog centra odlučio: Delegacija ruske ambasade ne može u Potočare

UO Memorijalnog centra odlučio: Delegacija ruske ambasade ne može u Potočare
Foto: Ilustracija | UO Memorijalnog centra odlučio: Delegacija ruske ambasade ne može u Potočare

SREBRENICA - Rukovodstvo i službenici Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari uskratiće doček delegaciji Ambasade Ruske Federacije.

To je na sjednici odlučio Upravni odbor nakon što je razmotrio najavu posjete delegacije te ambasade Memorijalnom centru. Odluka o ograničenju pristupa i uskraćivanju dočeka nije donesena zbog ambasadora Petra Ivancova lično, već zato što bi predstavljao državu čiji zvanični stavovi počivaju na negiranju genocida u Srebrenici, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsjedavajući Upravnog odbora Nisvet Mujanović.

"Upravni odbor Memorijalnog centra nema mandat da zabranjuje bilo kojem posjetiocu koji dolazi s iskrenim namjerama da izrazi sućut prema žrtvama genocida u Srebrenici, pa tako ni gospodinu Petru Ivancovu čija lična osjećanja Upravni odbor nije razmatrao niti osporavao na svom zasjedanju."

Međutim, u vezi s najavljenom zvaničnom posjetom, Upravni odbor naglašava činjenicu da Petar Ivancov kao rukovodilac Ambasade Ruske Federacije predstavlja najvišeg rezidencijalnog predstavnika institucija Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, pa samim tim i zvanične stavove Ruske Federacije, koje su institucije te države više puta javno iznosile.

"Upravni odbor podsjeća da zvanični stav institucija Ruske Federacije o Srebrenici počiva na negiranju genocida i osporavanju pravosnažnih presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid", citat je iz saopštenja.

Ističe se da su naglašeno aktivnu ulogu i inicijativu u negiranju genocida u Srebrenici i osporavanju presuda međunarodnih tijela pravde, institucije Ruske Federacije poduzele su u julu 2015. godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, kada je Rusija kao stalna članica u Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija uložila veto i onemogućila usvajanje rezolucije o Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija, a kojom se osuđuje srebrenički genocid.

"Aktivnom kampanjom negiranja istine o genocidu u Srebrenici zasnovane na činjenicama iz presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, institucije Ruske Federacije su uskratile saosjećanje i nanijele uvredu žrtvama genocida te stvorile dodatnu bol porodicama žrtavama", navedeno je u saopštenju.

Upravni odbor Memorijalnog centra izražava žaljenje zbog takvog ponašanja koje narušava principe temeljnih akata Ujedinjenih nacija i nada se da će institucije Ruske Federacije početi s poštivanjem presuda međunarodnih sudova i zasnivati svoje zvanične stavove na pravnoj i istorijskoj istini o izvršenim zločinima i na saosjećanju sa žrtvama, čime će ne samo u Memorijalnom centru nego i u svim drugim institucijama koje štite sjećanje na zločine genocida, osigurati sebi status kakav Ruska Federacija očekuje i kakav dolikuje članici Ujedinjenih nacija, navedeno je.

Ocjenjuje se da bi ignorisanjem navedenih činjenica o stavu institucija Ruske Federacije prema genocidu u Srebrenici i odobravanjem standardne procedure u slučaju ove posjete Memorijalnom centru, Upravni odbor dao legitimitet stavovima institucija Ruske Federacije i doprinos njihovoj kampanji negiranja genocida u Srebrenici te nanošenju uvreda i dodatne boli porodicama žrtava, čime bi nanio grubu povredu preuzetim obavezama iz svog mandata.

"Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ima mandat da štiti sjećanje na žrtve genocida, istinu o genocidu i osjećanja porodica žrtava te je uz konsultacije s udruženjima porodica žrtava, koje su dale punu podršku stavu Upravnog odbora da se ne dopušta pristup delegacijama koje negiraju i ne priznaju genocid, donio odluku o ograničenju pristupa i uskraćivanju dočeka delegaciji Ambasade Ruske Federacije u Memorijalnom centru", navedeno je takođe u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije