BiH

Pratite nas na Google news

Udruženje direktora osnovnih škola traži od Forte da povuče odluku o 8. martu

Udruženje direktora osnovnih škola traži od Forte da povuče odluku o 8. martu
Foto: Ilustracija | Udruženje direktora osnovnih škola traži od Forte da povuče odluku o 8. martu
N.N.

SARAJEVO - Udruženje direktora sarajevskih osnovnih škola poslalo je saopštenje u kojem izražavaju neslaganje s odlukom premijera KS Edina Forte da se za 8. mart u institucijama u kojima je moguće osigurati nesmetan proces rada zaposlenima dozvoli slobodan dan.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik udruženja Hajrudin Ćuprija navodi se da je odluka diskriminirajuća za sve radnice zaposlene u školama te da je neprovodiva jer su više od 80 odsto radnika u školama žene.

Ovo udruženje traži od Forte da povuče odluku ili da proglasi neradni dan u školama za sve zaposlene, prenosi Klix.ba

Podsjetimo, Forto je prvobitno objavio da je petak, 8. mart, neradni dan za sve dame, ali je nakon toga iz kancelarije premijera stigla dopuna informacije.

"Dakle, 8. mart je radni dan, ali u institucijama u kojima je moguće osigurati nesmetan proces rada, radnicama je moguće dozvoliti slobodan dan", navodi se u odluci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije