BiH

Ukidanje viza za BiH možda u septembru

SARAJEVO - Građani Bosne i Hercegovine (BiH) i nakon jula ostaće pod viznim režimom, a njegovo ukidanje najranije se može očekivati u septembru.

Kako piše sarajevski Dnevni avaz pozivajući se na izvore iz Brisela, "panika je nastala zbog problema s velikim brojem Albanaca s juga Srbije i iz Makedonije koji su zloupotrebili ukidanje viznog režima i doputovali u Belgiju i Nemačku, gde su zatražili azil".

"Pojedine članice EU uspaničile su se zbog toga i to ne pomaže BiH. Ali, to se zvanično ne predstavlja kao razlog za kašnjenje s procedurom ukidanja viza građanima BiH, što se ranije planiralo od 1. jula ove godine", izjavila je Aleksandra Štiglmajer (Alexandra Stiglmayer), direktorka Evropske inicijative za stabilnost (ESI).

Štiglmajer navodi da su male šanse da se kompletna procedura usvajanja i potvrđivanja odluke o ukidanju viza okonča do 1. jula, već da se to može očekivati nakon letnje pauze.

Šef Misije BiH pri EU Osman Topčagić rekao je da u Briselu niko ne govori o datumu ukidanja viza građanima BiH. Naveo je da se pitanje "lažnih azilanata" ne dovodi u direktnu vezu sa BiH, "ali se od predstavnika BiH traži da se javnost upozna s tim, šta zapravo znači ukidanje viznog režima".

"Konkretno, traže da objasnimo građanima da se bezvizni režim odnosi na turistička i poslovna putovanja do 90 dana boravka u zemljama EU, a nikako i na mogućnost zaposlenja, studiranja, dužeg boravka, a pogotovo ne traženja azila u EU", rekao je Topčagić.

Evropski poslanik Jelko Kacin izjavio je za sarajevski dnevnik da je uputio dopis visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton (Catherine Ashton) i komesaru za proširenje Štefanu Fileu navodeći da je BiH ispunila sve uslove za ukidanje viznog režima.

On je istakao je da iskustva priliva azilanata iz Srbije i Makedonije u pojedine zemlje EU ne smeju da ugroze poziciju BiH. Zvaničnog odgovora iz kabineta Eštonove i Filea još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije