BiH

"Ukrajina u EU neće ući prije zapadnog Balkana"

"Ukrajina u EU neće ući prije zapadnog Balkana"
Foto: N.N. | "Ukrajina u EU neće ući prije zapadnog Balkana"

BERLIN, BANJALUKA - Nijednoj zemlji pri ulasku u EU neće biti ponuđen popust, nego će svaka od njih morati ispuniti jednake uslove, poručio je Olaf Šolc, njemački kancelar, u intervjuu najtiražnijem njemačkom dnevnom listu "Bild" u nedjelju.

Odgovarajući na pitanje hoće li Ukrajini biti ponuđen brži put ka članstvu, Šolc je odgovorio odrično.

"To je bio jak signal kada smo odlučili da Moldaviji i Ukrajini proteklog ljeta dodijelimo kandidatski status. Svaki kandidat mora ispuniti potrebne kriterijume da bi postao članica EU, a to se odnosi na pitanja pravne države, demokratije i poštovanja ljudskih prava, kao i borbu protiv korupcije", rekao je Šolc.

Ovo je drugo pojašnjenje u samo sedam dana, nakon što je na sajtu Vlade Njemačke objavljen isječak iz Šolcovog govora o tome da će prvo biti potrebno reformisati EU, pa tek onda primiti nove članice. Konkretno, radi se o tome da se ukine veto u odlukama koje se tiču spoljne politike, odnosno da se umjesto jednoglasnih odluka uvede princip odlučivanja običnom većinom.

Time se kristalizirao jasan stav unutar EU, i to na zemlje zapadnog dijela EU, koji žele reformu, jače insistiranje na pravnoj državi, i istočnog dijela EU, koji bi želio primanje novih članica po svaku cijenu, ali bez reformisanja načina donošenja odluka u EU.

Ovim Šolcovim izjavama, kako je za "Nezavisne" rekao i Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost, Njemačka se približila stavu Francuske o tome na koji način pristupiti proširenju EU.

"S jedne strane, obje zemlje se zalažu za EU u kojoj će biti zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija, a možda i Gruzija. Međutim, da bi do takve EU došlo, ova sadašnja mora da se reformiše", rekao nam je on.

ZDF je u prilogu povodom samita EU - Ukrajina prošle sedmice podsjetio na izjavu od prošlog proljeća Emanuela Makrona, predsjednika Francuske, da će do punopravnog članstva Ukrajine u EU proći decenije. I oni su podsjetili na Šolcovu izjavu koju smo mi prenijeli o vezi reforme EU i proširenja.

"Ali takva reforma je sada zbog ruskog napada na Ukrajinu jako daleko", navodi novinar ZDF-a.

ARD, takođe njemačka javna televizija, u svom prilogu je takođe naglasila da neće biti "trake za preticanje" za bilo koju zemlju u procesu proširenja, uključujući i Ukrajinu.

"Ne postoji pravo da se postane članica EU, čak ni za zemlju koja je žrtva jednog agresivnog rata. To možda može zvučati bezdušno, ali ovdje se radi o stubovima na koje je postavljena EU - zajedničko razumijevanje o tome šta je pravna država. To podrazumijeva jednaki postupak za svakog novog kandidata za članstvo", navodi ovaj televizijski emiter.

Inače, zanimljivo je da je Šolc tokom izborne kampanje u Njemačkoj na jesen 2021, dakle prije rata u Ukrajini, Volodimiru Zelenskom, predsjedniku Ukrajine, na pitanje kada će ta zemlja ući u EU, odgovorio da EU prvo ima obaveze prema zemljama zapadnog Balkana, pa da tek onda može doći Ukrajina na red. Iako je nakon izbijanja rata Ukrajina dobila kandidatski status po ubrzanoj proceduri, sve su prilike da u evropski blok neće ući prije zemalja zapadnog Balkana.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije