BiH

Pratite nas na Google news

Umjesto redovne, vanredna sjednica o pravima boraca

Umjesto redovne, vanredna sjednica o pravima boraca
Foto: Arhiva/Ilustracija | Umjesto redovne, vanredna sjednica o pravima boraca
Srna

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Lidija Bradara saopštila je da je prekinuta redovna sjednica na kojoj nije usvojen dnevni red i da je otvorena vanredna sjednica Doma na kojoj će biti raspravljano samo o Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, po hitnom postupku.

Delegati Doma naroda jednoglasno su prihvatili da bude održana vanredna sjednica o Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca.

Bradara je, otvarajući raspravu o Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca, riječ dala predlagaču zakona, ministru za boračka pitanja FBiH Salki Bukvareviću da obrazloži ovaj zakonski akt.

"Odmah nakon preuzimanja mandata smo utvrdili da je riječ o velikom društvenom problemu jer velika većina boraca nije imala zakon koji reguliše njihova prava", rekao je Bukvarević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije