BiH

Umjesto rezultata interne istrage, opomena pred tužbu

J. Šarac

TUZLA - Univerzitetsko klinički centar Tuzla poslao je opomenu pred tužbu na adresu roditelja Denisa Garagića (26) iz Tuzle, koji insistiraju na provođenju istrage o ljekarskom nemaru pri liječenju njihovog sina koji je podlegao prije dvije godine.

Radi se o neplaćenom računu u iznosu od 16,20 KM na ime EKG snimanja i očitanja tog nalaza, prvog specijalističkog pregleda i za dvije injekcije koje su date Denisu, na čije ime je naslovljena opomena.

Mladićeva majka Nevenka šokirana je ovim postupkom UKC Tuzla, od kojih dvije godine traži da joj daju rezultate interne istrage protiv ljekara, čije pokretanje je pismeno, 6. oktobra 2005., najavio medicinski direktor ove ustanove Kasim Muminhodžić.

`Čekat ćemo da tuže. Čudno je da ova opomena stiže nakon što smo javnost upoznali o slučaju našeg sina`, prokomentarisala je Nevenka Garagić.

Nevenka i njen suprug Mehmed od tuzlanskog tužilaštva su tražili da pokrenu istragu o nemaru ljekara, koji su Denisa tri dana prije smrti tretirali kao ovisnika o narkoticima, koji ima apstinencijsku krizu, a obdukcijom je utvrđeno da je podlegao usljed pucanja grudne aorte. Međutim, tuzlansko tužilaštvo je odlučilo da ne provodi istragu, jer je patolog konstatovao da pacijenti sa Denisovom dijagnozom, ako ne umru u roku od dan-dva, obično podlegnu nakon nekoliko sedmica.

Menadžment UKC Tuzla ne želi komentarisati tvrdnje roditelja Denisa Garagića da su napravljeni propusti u liječenju. I na naš pismeni zahtjev da iznesu svoj stav, nisu odgovorili.

Nevenka Garagić kaže da je iz Ustavnog suda BiH dobila broj kako bi mogli podnijeti apelaciju, a iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je saopšteno da će njihova pritužba na odluku tuzlanskog tužilaštva biti razmatrana u naredne dvije godine, jer imaju jako mnogo pritužbi na rad sudija i tužilaca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije