BiH

Umjesto u stranačkoj kasi, novac u džepovima studenata

Umjesto u stranačkoj kasi, novac u džepovima studenata
Foto: N.N. | Umjesto u stranačkoj kasi, novac u džepovima studenata
Dragan Sladojević

DONJI VAKUF - Svi redovni studenti iz Donjeg Vakufa koji zadovolje propisane kriterijume trebalo bi da za ovu akademsku godinu dobiju stipendije zahvaljujući ni manje ni više nego - lokalnim vijećnicima.

Oni su odlučili da budžetskih 25.000 KM, umjesto za finansiranje političkih stranaka, preusmjere na studentske stipendije, a svoju zamisao trebalo bi da usvoje već na sljedećoj sjednici lokalnog parlamenta.

Dok politički analitičari ne kriju iznenađenje, uz opasku da bi ovaj humani plan vijećnika iz male bh. opštine trebalo velikim slovima zabilježiti u istoriju političkog života u BiH, političari iz Donjeg Vakufa poručuju da je njihova odluka sasvim očekivana.

Da će zamisao postati stvarnost uvjeren je i Naser Rujanac, predsjedavajući Opštinskog vijeća Donji Vakuf, koji ističe da bi time studenti, uz predviđenih 80.000 maraka za stipendije, trebalo da dobiju još 25.000 KM.

U izjavi za "Nezavisne" Rujanac ocjenjuje da politički subjekti ne bi trebalo da se finansiraju iz budžeta, te ističe da, ko želi da se bavi politikom, treba sam da snosi stranačke troškove.

"Na 20. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf, održanoj u srijedu, jedna od 11 tačaka dnevnog reda bilo je finansiranje političkih subjekata, koje je redovno svake godine do sada usvajano. Tokom diskusije donesen je zaključak da se ta tačka povuče iz dnevnog reda, a da se sredstva, u iznosu od 25.000 maraka, preusmjere u Fond za stipendiranje studenata", kaže Rujanac, te dodaje da svi vijećnici, njih 21, smatraju da se sredstva preusmjere studentima.

Ističe da je želja da se stipendiraju svi studenti koji za to ispunjavaju uslove i prijave se na javni poziv.

"Mi smo prošle godine imali 109 prijava studenata, a sada ćemo po našoj procjeni moći stipendirati sve redovne studente koji se prijave i ispunjavaju kriterijume", napominje Rujanac, koji je i jedan od najmlađih predsjedavajućih lokalnih parlamenata u BiH.

Da će odluka u korist studenata biti donesena uvjerava nas i Huso Sušić, načelnik opštine Donji Vakuf, koji takođe ističe da bi zamisao trebalo da dobije zeleno svjetlo već na sljedećoj sjednici Opštinskog vijeća.

"Mi imamo predviđenih 80.000 maraka za stipendiranje 80 studenata. Neki vijećnici su predlagali da se stipendije daju za sve studente koji konkurišu. Ja sam rekao da nije problem, i da nađemo sredstva. Neko je ranije predložio da se ukine finansiranje političkih partija, što sam ja podržao", priča Sušić za "Nezavisne".

Politička analitičarka Tanja Topić pozitivno je iznenađena viješću koja stiže iz Donjeg Vakufa.

"Do sada smo imali priliku da vidimo pojedinačne slučajeve - da se načelnici, odbornici ili parlamentarci odreknu novca. Sada prvi put imamo primjer koji baca, rekla bih, drugo svjetlo na političare u našoj zemlji i koji pokazuje da i oni, da kažem, imaju dušu, odnosno da pohlepa koju uglavnom vezujemo za političare, eto, ima i izuzetaka", kaže Topićeva.

Ona, međutim, smatra da ne treba očekivati da se ovako nešto dogodi i u nekim drugim sredinama, pogotovo većim, gdje su, kako ističe, političke organizacije daleko jače i više fokusirane na sopstvene interese, nego na život običnih smrtnika.

Podsjetimo, do sada je bilo nekoliko primjera da se opštinski načelnici odreknu svojih plata, ili njihovog dijela, a u korist studenata ili drugih građana za koje su smatrali da će im ta donacija pomoći.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije