BiH

Umro Dragan Vrankić

Umro Dragan Vrankić
Foto: N.N. | Umro Dragan Vrankić

Dragan Vrankić, političar i istaknuti član Hrvatske demokratske zajednice, umro je danas.

Vrankić je rođen 23. januara 1955. godine u Trebižatu, kod Čapljine.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom mjestu. Stekao je zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Svoju političku karijeru počeo je kao zamjenik ministra finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, a poslije toga je dva puta biran za poslanika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Od 2003. do 2006. godine bio je ministar finansija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na opštim izborima 2006. izabran je za poslanika u Predstavničkom domu PS BiH, ali je napustio tu dužnost kada je izabran za ministra trezora i finansija BiH.

Kao ministar finansija i trezora BiH vršio je i dodatne funkcije guvernera BiH za Međunarodni monetarni fond (MMF), člana Fiskalnog vijeća BiH, Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH, nacionalnog koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te člana Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije.

Od 2010. do 2014. bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Taj dom ga je 28. oktobra 2015, a Dom naroda 10. novembra 2015. imenovao za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, što je bila posljednja funkcija koju je obnašao.

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

(Avaz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije