BiH

Unapređenje administracije u BiH: Sve o javnoj upravi na jednom mjestu

Unapređenje administracije u BiH: Sve o javnoj upravi na jednom mjestu
Foto: Nedžad Uglješa | Unapređenje administracije u BiH: Sve o javnoj upravi na jednom mjestu

SARAJEVO - Projekat "Unapređenje informacionog sistema u Agenciji za državnu službu FBiH, Agenciji za državnu upravu RS i Pododjeljenju za ljudske resurse Brčko distrikta" trebalo bi da rezultira kvalitetno i jasno uspostavljenim bazama podataka.

Agencija za državnu službu Federacije BiH, u saradnji s implementatorom projekta "Infodom" d.o.o. Sarajevo, organizovala je danas u Sarajevu informativnu konferenciju na temu "Unapređenje informacionog sistema u Agenciji za državnu službu FBiH" u okviru pomenutog projekta, a njegov cilj je podrška reformi javne uprave u BiH u segmentu izgradnje profesionalne, efikasne, transparentne i djelotvorne državne uprave.

"Unapređenje informacionog sistema pomoći će optimizaciji i reorganizaciji javne uprave u FBiH na način da ćemo konačno na jednom mjestu, kroz jedan sistem, znati koliko službenika radi na javnim poslovima, koji su opisi njihovih poslova, da li nam je potrebno još stručnjaka iz neke oblasti ili da li imamo potrebu za preraspodjelom službenika unutar FBiH", rekao je Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave BiH. Dodao je da evropske integracije zahtijevaju da se napravi uprava, kako u Federaciji BiH tako i u cijeloj BiH, koja će zadovoljiti potrebe građana i privrednih subjekata, odnosno uprava koja će za manje novca pružiti efikasnije i kvalitetnije usluge.

Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu FBiH, istakao je da je razvoj informacionog sistema jedan od strateških prioriteta za dalji razvoj službeničkog sistema.

"Uložit ćemo posebne napore za punu implementaciju ovog sistema u organima uprave u Federaciji BiH. U tu svrhu neophodna je stalna komunikacija i koordinacija sa svim organima, te puna podrška Vlade FBiH i kantonalnih vlada, za što predstoji i izmjena propisa koji bliže uređuju ovu oblast", kazao je Begić.

U okviru projekta biće izrađeno više softverskih modula za upravljanje ljudskim potencijalima s osnovnim komponentama sistema: registar ljudskih resursa, zapošljavanje, osposobljavanje i usavršavanje...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije