BiH

Unsko-sanski kanton pred finansijskom krizom

Unsko-sanski kanton pred finansijskom krizom
Foto: N.N. | Unsko-sanski kanton pred finansijskom krizom

BIHAĆ - Unsko-sanski kanton se suočava s mogućom finansijskom krizom jer su budžetski prihodi u prvih devet mjeseci ove godine za 18 miliona maraka manji u odnosu na planirano, a na naplatu neprestano pristižu nova dugovanja, saopšteno je iz Ministarstva finansija USK.

U pomenutom periodu ostvareni su prihodi od oko 151 milion maraka, što je značajno manje nego što je očekivano, a izostala su planirana sredstva s viših nivoa vlasti.

Također, u ovom ministarstvu deficit pravdaju i time što je Ministarstvo finansija FBiH umanjilo iznos koji pripada ovom kantonu po osnovu raspodjele indirektnih poreza.

"Zahtjevi budžetskih korisnika su sve veći, a dugoročne obaveze i finansijska dugovanja sve teži balast s kojim se borimo. Odnedavno, u obavezi smo da vraćamo i kreditno zaduženje preduzeća 'Regionalna deponija USK', koje je u međuvremenu rasformirano i izbrisano iz sudskog registra, a njegova dugovanja prenesena na Vladu", kaže ministrica finansija USK Zlatka Šepić.

Prema njenim riječima, radi se o 719.000 maraka kredita Svjetske banke, koji će se u narednim godinama plaćati budžetskim sredstvima. Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako je u narednom periodu pred Vladom težak zadatak da istovremeno održi redovnu dinamiku isplata sredstava budžetskim korisnicima i izmiruje nagomilana potraživanja.

Inače, Unsko-sanski kanton već dugo opterećuju i dugovanja po izgubljenim sudskim presudama, koja, kada se radi o glavnicama, iznose oko 75 miliona, a s obračunatim zakonskim kamatama prelaze 250 miliona maraka, a time i visinu godišnjeg budžeta ovog kantona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije