BiH

Pratite nas na Google news

Upisali sina na fakultet bez diplome srednje škole

Upisali sina na fakultet bez diplome srednje škole
Upisali sina na fakultet bez diplome srednje škole
Uroš Vukić

BANJALUKA - Supružnici i profesori Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke Gordana Đurić i Nikola Mićić uspisali su svog sina na ovu visokoškolsku ustanovu bez diplome srednje škole, saznaju "Nezavisne".

Na Poljoprivrednom fakultetu nisu željeli zvanično da govore o tome, ali studenti kažu da je poznato da je njihov sin Gvozden na fakultet upisan bez osnovnog dokumenta, odnosno diplome srednje škole, te da to znaju i svi profesori, ali ništa ne preduzimaju.

Kako saznajemo, Gvozden je upisan u školskoj 2009/2010. godini i do sada je položio pet ispita, ali u toku je njegovo ispisivanje i poništavanje svih ocjena jer je upisan mimo zakona.

Milanka Drinić, nedavno smijenjeni dekan Poljoprivrednog fakulteta, nije željela komentarisati ove navode, a Nikola Mićić na pitanje da li je tačno da je mimo zakona upisao sina na Poljoprivredni fakultet spustio nam je slušalicu.

Supružnici Mićić - Đurić dospijeli su u žižu javnosti nakon što je Specijalno tužilaštvo RS pokrenulo istragu protiv njih nakon prijave Poljoprivrednog fakulteta da su prisvojili novac od međunarodnog projekta "SEEDNet".

Kako se navodi u prijavi, Đurićeva, inače poslanik SNSD-a u parlamentu RS, namjerno je obmanula švedskog partnera koji je finansirao projekat i od njega zahtijevala otvaranje posebnog računa za uplate kako bi mimo trezorskog poslovanja došla do novca od projekta. Đurićeva nije bila zainteresovana za komentare u vezi sa "SEEDNetom" i optužbe na njen račun.

U krivičnoj prijavi se spominje i njihov sin Gvozden, jer stoji da je dio novca od ovog projekta otišao na račun njegovog preduzeća "Linija voća".

Ugovor na osnovu kojeg je 3.000 KM otišlo na račun firme "Linija voća" odnosi se na umnožavanje prinova voćaka koji su potpisali Gvozden i Boris P. u ime Naučno-voćarskog društva RS.

Ugovorom je definisano da "Liniji voća" avansno bude uplaćeno 3.000 KM.

Podsjećanja radi, međunarodni projekat "SEEDNet" se u prvoj fazi realizuje između švedskog Centra za biodiverzitet (CBM), Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS i Poljoprivrednog fakulteta.

Projekat počinje 2004. godine i završava se 2010. godine, a realizuje se u dvije faze, odnosno od 2004. do 2007. godine i od 2008. do 2010. godine. U toku prve faze projekta sve manje-više teče legalno, međutim u toku druge faze tadašnji dekan Poljoprivrednog fakulteta Nikola Mićić direktno potpisuje ugovor sa CBM-om i svoju suprugu Gordanu ovlašćuje za realizaciju novčanih transakcija. Konačni cilj supružnika Mićić - Đurić je da se cijeli projekat prenese na nevladinu organizaciju u njihovom vlasništvu, odnosno Naučno-voćarsko društvo RS, što im na kraju i polazi za rukom jer Mićić u avgustu 2008. godine direktno potpisuje ugovor između CBM-a i ove nevladine organizacije.

Da potpiše dva pralelna ugovora, omogućava mu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje nije moglo potvrditi da je sav projekat legalan. Ministar Radivoje Bratić se čudi čemu buka oko "SEEDNeta" jer je na sastanku konstatovano da se to ostavi po strani i ide dalje.

Poslije potpisavanja ugovora između Naučno-voćarskog društva RS i CBM-a, Gordana Đurić, tada ovlaštena za novčane transakcije, namjerno obmanjuje međunarodnog partnera i sačinjava instrukciju za plaćanje, nakon čega na privatni račun supružnika Mićić - Đurić liježe 33.000 evra.

Da je tokom međunarodnog projekta "SEEDNet" bilo malverzacija, govori i podatak da je Nikola Mićić paralelno bio dekan fakulteta i osoba ovlaštena za zastupanje Naučno-voćarskog društva, te da je ta nevladina organizacija sklapala ugovore sa firmom koja je takođe u vlasništvu porodice Mićić.

Sa Stankom Stanićem, rektorom Banjalučkog univerziteta, juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije