BiH

Upitan broj ruku za akcize

Upitan broj ruku za akcize
Foto: N.N. | Upitan broj ruku za akcize
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Neizvjesno je da li će u srijedu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH biti dovoljno ruku da se podrži prijedlog SDS-a kojim bi se van snage stavio Zakon o akcizama, zbog kojeg je 1. februara gorivo poskupjelo 18 feninga.

Podsjećamo da je 18 feninga predviđeno za gradnju autoputeva i puteva. Od pomenutog datuma do polovine prošle sedmice cijena goriva rasla je još nekoliko puta, pa je tako od 1. februara do sredine prošle sedmice poskupjelo 40 feninga po litru. Zbog enormnog rasta cijene goriva vozači u BiH su nekoliko dana blokirali saobraćajnice, da bi prošli petak cijena goriva napokon pala i to u Republici Srpskoj za pet, a u Federaciji BiH između pet i 10 feninga.

SDA i SBB svoj odgovor će ponuditi sutra, nakon sjednica klubova ovih stranaka u Predstavničkom domu, dok će prijedlog podržati SDP, DF i Nezavisni blok, koji, takođe, u parlamentarnoj proceduri u redovnom postupku ima sličan prijedlog.

SDS je svoj prijedlog u parlamentarnu proceduru uputio po hitnom postupku, a iz SNSD-a poručuju da će podržati samo ono što je u interesu Republike Srpske.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a i član Kluba SDS-a u Predstavničkom domu, smatra da je najznačajnije da danas na posebnom podračunu BiH ima više od 100 miliona KM, koje, kako ističe, nisu znali podijeliti, a znali su uzeti.

Senad Šepić iz Nezavisnog bloka rekao je da je ova stranka prije mjesec dana predložila identičan tekst zakona, samo što je on u redovnoj proceduri.

"I naš, kao i ovaj prijedlog zakona trebalo bi da bude na sjednici u srijedu i suštinski nema razlike između ta dva prijedloga. Mi ćemo podržati smanjenje akciza", rekao je Šepić.

Borjana Krišto (HDZ BiH), zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma, kazala je danas da je za prijedlog Kluba SDS-a čula iz medija. Podsjetila je da je njena stranka učestvovala u donošenju i podržavanju Zakona o akcizama.

"Da smo mislili da je nešto drugačije trebalo uraditi vjerovatno bismo i predložili", kazala je ona.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, smatra da svojim populističkim i predizbornim prijedlogom da se van snage stavi dio Zakona o akcizama SDS pokušava da izazove nove proteste građana u RS.

"Njihov problem je u tome što po pitanju akciza nemaju podršku svojih koalicionih partnera iz SDA, jer i Federaciji BiH trebaju i novac i garancije za infrastrukturne projekte", rekao je Košarac.

Milorad Dodik, predsjednik RS, smatra da je Srpska mogla imati mnogo efikasniji sistem izgradnje puteva i autoputeva da nije bilo opstrukcije od SDS-a, koji, kako je naveo, ponovo želi da napravi neku gužvu predlažući izmjene i dopune Zakona o akcizama. Smatra da je to čisto politikantstvo bez ikakvog realnog osnova.

"Sve što je SDS uradio bilo je pogrešno", naglasio je Dodik.

Dodao je da treba, umjesto da deset godina prikupljamo akcize, odnosno sredstva namijenjena za autoputeve, uzmemo kredit i od tih akciza, koje u kontinuitetu pristižu deset godina, vraćamo kredit.

"Tako su radile sve zemlje na svijetu, tako radimo i mi", naglasio je Dodik.

"Ovo nije prvi put da se novi i veći nameti pravdaju izgradnjom autoputa, čije cijene neprestano rastu, pa su neke dionice na kraju bile višestruko skuplje od prvobitno planiranog", rekao je Vukota Govedarica, lider SDS-a, i dodao da je to dokaz da građani ne plaćaju ovim svoje puteve već tuđe interese i SDS namjerava da toj praksi stane na kraj. "Novac se mora vratiti građanima i nameti se moraju vratiti na razuman nivo", zaključio je Govedarica.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 6

Ibrahim_Beg

Ko mi je kriv što sam bio budala pa poslušao Mektića Borenovića i ostale a imao sam vrapca u ruci poslije izbora neću ni da zamišljam šta će sa mnom biti poručio je Davor Dragičević

Ibrahim_Beg

Najvažnije pitanje je pitanje ljudskosti, koliko ce sutra poslanika Narodne skupštine Republike Genocidne dići ruku za istinu i pravdu. Davor Osman Dragicevic veceras, na 85. po redu mirnom okupljanju gradjana porucio poslanicima: Narodni poslanici, dignite ruku i potvrdite šta je istina i pravda u suprotnom ne budete li se jasno odredili po pitanju ubistva Davida Dragičevića, za mene ste saučesnici u teškom ubistvu Davida Dragičevića.. Ćića mića i gotova prićaaaaaa

Narodni Guslar Vukota Govedarica

MI IZ SAVEZA ZA PROMJENE ĆEMO DIGNUTI RUKU SAMO ZATO ŠTO ZNAMO DA TO NEĆE PROĆI DA IMA MOGUĆNOST DA PROĐE ONDA NE BISMO DIZALI RUKE A POLITIČARI SVI ZNAJU ZAŠTO JE TO TAKO MI SMO VAS MILOSE ISKORISTILI I BOLI NAS VIŠE KURAC ZA VAMA MALO ĆEMO VAS JOŠ OBILAZITI DO IZBORA DA KAO BIVA SE POKAŽEMO DA SMO UZ VAS A POSLIJE IZBORA DOBIĆETE ĆUNU U SOMUNU UMJESTO SENDVIČA I KOKA KOLE TAKO FUNKCIONIŠE POLITIKA

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije