BiH

Upitna posebna sjednica o slučaju "Dragičević"

Upitna posebna sjednica o slučaju "Dragičević"
Foto: Velibor Tripić | Upitna posebna sjednica o slučaju "Dragičević"

BANJALUKA - Kolegijum Narodne skupštine RS sutra će ponovo raspravljati o zahtjevu opozicije da bude zakazana posebna sjednica o ubistvu Davida Dragičevića, mladog Banjalučanina.

Dok u opoziciji tvrde da vladajuća većina želi da po svaku cijenu izbjegne raspravu o ovoj temi i u tu svrhu krši Poslovnik rada Skupštine, vladajući ističu da parlament ne može biti mjesto za vođenje istraga u pojedinačnim predmetima.

Duško Tomić, šef međunarodnog pravnog tima koji su angažovali Davidovi roditelji, pak tvrdi da Dalibor Vrećo, postupajući tužilac, opstruiše istragu i najavljuje da će tražiti njegovo izuzeće.

U suprotnom, kako ističe, prekinuće saradnju s domaćim institucijama i obratiti se Ujedinjenim nacijama zbog nemogućnosti da predmet riješe u domaćim institucijama. Tomić dalje tvrdi da on i Ifet Feraget, član tima, imaju saznanja da je David prije smrti kontaktirao s jednom firmom iz Sarajeva, ali je rekao da zasad ne može iznositi više detalja.

Poslanik Adam Šukalo, jedan od predlagača, kaže da vladajuća većina želi da slučaj "Dragičević" gurne pod tepih i dodaje da podizanje optužnice protiv dvojice krim-tehničara zbog prikrivanja dokaza pokazuje da su u pravu oni koji sumnjaju u rad institucija. Pretpostavlja da će zakazivanje sjednice opet biti spriječeno, iako, kako tvrdi, Poslovnik govori da Kolegijum samo utvrđuje datum održavanja sjednice, a da ne odlučuje o tome da li će ona biti zakazana.

"Nikada do sada Kolegijum nije odlučivao o zakazivanju posebne sjednice, već samo o datumu održavanja. Očigledno je da vladajuća većina pribjegava brutalnom pravnom nasilju i da po svaku cijenu želi spriječiti da se na sjednici Skupštine raspravlja o ovoj temi", rekao je Šukalo.

On ističe da podizanje optužnice protiv dvojice krim-tehničara pokazuje da je bila opravdana sumnja da institucije prikrivaju i opstruišu istragu i da je to dodatni razlog da se zakaže sjednica.

Nedeljko Glamočak, šef Kluba SDS-a, kaže da su građani uplašeni i zabrinuti za svoju bezbjednost, posebno nakon nedavnih događaja u Banjaluci.

"NS RS se očigledno stavila na stranu ljudi i politike kojima institucije RS i bezbjednost građana nisu bitni", rekao je on.

Danas nam se niko nije javio iz partija vladajuće većine, ili su nas zamolili da ne daju izjave dok se ne održi sjednica Kolegijuma.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik NS RS, rekao ja da Skupština ne bi trebalo da učestvuje u rasvjetljavanju bilo kojeg krivičnog djela, ali da mu je stalo da se utvrdi istina.

"Ukoliko se utvrdi da je neko iz pravne nomenklature učestvovao, naravno da očekujem da svi budu kažnjeni. Sve ostalo je uvlačenje u politikantstvo. Svima nam je u interesu da nađemo istinu, ali Skupština nije istražni organ", rekao je on.

Dodao je da mu je teško govoriti bilo šta o predmetu, osim da se utvrdi istina, a krivci budu kažnjeni.

"Teško mi je govoriti o ovoj tragediji zato što je, nažalost, bilo mnogo ružnih tumačenja na sve što sam rekao. Jedino što mogu ponoviti jeste da želim istinu, konkretna imena počinilaca i da svi budu kažnjeni", rekao je on.

Advokat Tomić nam je danas rekao da je Vrećo spriječio njegov tim da u petak fotokopira izjave svjedoka, iako im je na sastanku u Banjaluci bilo obećano da će imati pristup svim dokazima.

"Više nisam siguran da je Dalibor Vrećo na strani da se utvrdi istina o Davidovoj smrti. Saopštenje da nećemo moći dobiti spise je zabrinjavajuće, a samim time se budi sumnja da postupajući tužilac ima razloga da nešto krije. Zato ćemo zatražiti u ime oštećenih oca i majke da se Dalibor Vrećo potpuno udalji od predmeta kao što je udaljen iz svih policijskih poslova gospodin Darko Ilić. Ako se ne udovolji našem zahtjevu, mi ćemo prekinuti svaku saradnju s institucijama RS i preći ćemo na međunarodni nivo i obratiti se Komisiji UN-a sa sjedištem u Ženevi koja je formirana za borbu protiv torture", rekao je Tomić.

Što se tiče angažovanja FBI-ja, Tomić tvrdi da su oni iz američke ambasade došli na poziv Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova, a da je Ministarstvo bezbjednosti BiH tek naknadno bilo upoznato o tome, te da će se sad tim fokusirati na to zbog čega su oni angažovani mimo domaćih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije