BiH

Upitna većina za prolazak zakona o osiguranju depozita u Predstavničkom domu

Upitna većina za prolazak zakona o osiguranju depozita u Predstavničkom domu
Foto: N.N. | Upitna većina za prolazak zakona o osiguranju depozita u Predstavničkom domu

SARAJEVO - Neizvjesno je hoće li sutra na zasjedanju Predstavničkog doma parlamenta BiH biti većine za prolazak Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH zbog toga što neki poslanici najavljuju kako će protiv ovog zakona biti svi oni klubovi i poslanici koji su bili protiv akciza.

S obzirom na to da je upitna većina u ovome domu, iznenađenja su moguća, iako su iz SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a najavili da će ovaj zakon podržati.

Mirsad Isaković (SBB), član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH i poslanik u ovom domu, kaže da je Zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH jedan od reformskih zakona i jedan od zakona čije je usvajanje od BiH tražio MMF, a na što se BiH i obavezala u pismu namjere.

"Nažalost, ovaj zakon je nekako sve vrijeme bio u drugom planu, jer se sve vrtjelo oko akciza na gorivo", rekao je Isaković.

Tvrdi da je ovo jedan od zakona koji je neophodan BiH kako bi se osigurali depoziti privatnim licima i privrednim subjektima.

"Zašto je ovaj zakon neophodan i dobar? Najbolji dokaz za to su Bobar banka i Banka RS, jer je njima Agencija isplatila 60 miliona KM osiguranog depozita", kazao je Isaković.

Ističe da ovaj zakon obavezuje sve banke u BiH da osiguraju svoje depozite, a do sada je, kako kaže, to bilo na dobrovoljnoj bazi.

Dušanka Majkić (SNSD), član Komisije za finansije u budžet i poslanik, ističe nekoliko razloga iz kojih je ovaj zakon dobrodošao.

"Prva stvar je da strane banke više neće moći iznositi višak novca van BiH. Dakle, moraće sve viškove deponovati u BiH u fond za osiguranje depozita koji će biti formiran. Drugo, ovaj zakon, koji je usaglašen s entitetskim zakonima o bankama, predviđa mogućnost da se poslije svih potresa u bankarskom sektoru pristupi njegovoj rekonstrukciji. Ovaj zakon ide u korist privrednicima i štedišama. U slučaju finansijskih problema banaka ili u slučaju pada banaka, oni dobijaju veliki dio svoga novca. Ovim zakonom odluku o upotrebi sredstava donosio bi Upravni odbor Agencije, koji čine guverner Centralne banke, ministar finansija i trezora BiH i po jedan član kojeg bi birali entitetski ministri finansija. Zakonom se osniva agencija za osiguranje depozita, čiji je osnovni zadatak osiguranje depozita fizičkih i pravnih lica u bankama", kazala je Majkićeva.

Tvrdi da je izmjenama koje su učinjene na ovom zakonu onemogućen prenos nadležnosti.

Salko Sokolović (Nezavisni blok), član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH i poslanik, kaže da Nezavisni blok neće podržati ovaj zakonski prijedlog jer je vezan za Zakon o akcizama.

Damir Bećirović (DF), član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH i poslanik, kaže da će danas na sjednici svoj stav reći klub ove stranke, te da ne želi govoriti prije sjednice.

Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu, ranije je rekla da je ovaj zakon potreban BiH, ali da njegov prijedlog krije prenošenje nadležnosti i ima mnogo ozbiljnih nedostataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije