BiH

Upozorili da je opasno poslovati sa BiH

Upozorili da je opasno poslovati sa BiH
Upozorili da je opasno poslovati sa BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Komitet za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Savjeta Evrope (Manival) preporučio je državama da svoje finansijske institucije upozore da budu vrlo oprezne prilikom transakcija sa licima i finansijskim institucijama iz BiH, kako bi se zaštitile od pranja novca i finansiranja terorizma.

Ovo može imati dalekosežne posljedice na finansijski sistem BiH.

"Poruke Manivala su ozbiljne i konstatovano je da nismo učinili dovoljno na izmjeni zakonske regulative koja se odnosi na sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma. Razočarani smo odnosom prethodnog saziva Savjeta ministara BiH koji nije učinio dovoljno da izbjegnemo ovako ozbiljnu situaciju koja nam prijeti da budemo stavljeni na 'sivu listu' nekooperativnih zemalja, a što bi imalo katastrofalne posljedice", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, dodajući da bi to dodatno pogodilo finansijski sektor, ekonomiju i obeshrabrilo i ovako mali broj stranih investitora.

POSTUPAK

Tokom plenarnog sastanka Manivala koji je završen u petak u Strazburu, Komitet eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca odlučio je da "slučaj BiH" proslijedi na dalje rješavanje Grupi za reviziju međunarodne saradnje i to zbog nedovoljnog napretka u otklanjanju zakonskih nedostataka u oblasti borbe protiv korupcije i finansiranja terorizma.

Manival je BiH svrstao na listu zemalja visokog rizika, što bi moglo da se nepovoljno odrazi na ekonomski sistem zemlje te pozvao da se što prije izvrše neophodne zakonske promjene u ovoj oblasti.

Praktično Manival je dao rok od mjesec dana BiH da izmijeni potrebne zakone, a ukoliko to ne učini, naći će se na "sivoj listi", odnosno u rangu Sirije, Jemena, Etiopije, itd.

BiH, da bi izbjegla "sivu listu", mora izmijeniti Krivični zakon BiH i podzakonske akte neophodne za provođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, što se pokušava već skoro godinu dana. Problem je u tome što RS smatra da je ona nadležna za tu oblast, dok s druge strane stranke iz Sarajeva, prije svega SDA, smatraju da je to u isključivoj nadležnosti države BiH.

Prije posljednjeg upozorenja koje je stiglo BiH, Manival je bio ostavio rok do polovine aprila da se usvoje izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, ali poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH to nisu učinili.

IZOLACIJA

Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH, rekao je da sankcije Manivala BiH vode u ekonomsku izolaciju s velikim posljedicama, a kako kaže sve finansijske transakcije s inostranstvom u oba smjera bile bi stavljene pod sumnju, provjeravane, skuplje i redukovane.

"Građani, pravna lica, a posebno finansijski sektor i banke biće suočeni sa direktnim posljedicama, dok je za investitore to bila najgora moguća poruka. Kada je u pitanju pranje novca i ispunjavanje uslova Manivala od BiH, nekooperativnost je riječ olovne težine i zadnje upozorenje da je strpljenje na izmaku", rekao je Mišić.

U nadležnim institucijama BiH nadaju se da je rok od mjesec dana dovoljan da BiH izbjegne "sivu listu", a kako kaže Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH, sve zavisi od političke volje jer je tehnički dio u dobroj mjeri izgrađen.

"Naravno, poslovanje će ići malo teže jer sve banke u BiH imaju svoje korespondentne banke izvan BiH sa kojima rade i posluju. Očigledno je da će ukoliko za mjesec dana to ne riješimo doći do usporavanja u platnim transakcijama", rekao je Krešić.

KOMISIJA

Zbog novonastalih problema i eventualnih posljedica po Bosnu i Hercegovinu, u ponedjeljak će Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH otvoriti pitanje Manivala i pokušati naći model kako da se riješi.

"Vjerujem da ćemo ispuniti rok koji je Manival postavio pred Bosnu i Hercegovinu i već u ponedjeljak ćemo razgovarati na tu temu", rekao je Darko Babalj, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH kažu da će zajedno sa kolegama iz Ministarstva pravde BiH odmah početi rješavati pitanja koja se mogu završiti do polovine maja, odnosno da će raditi na usvajanju dva podzakonska akta koji se odnose na sprovođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

"Vjerujem da će to biti jasna poruka da želimo riješiti ovaj problem i provoditi naše obaveze i da izbjegnemo stavljanje na 'sivu listu', da bi bez toga opterećena novoformirana vlast riješila i druge obaveze kao što je donošenje nove strategije o borbi protiv terorizma i izmjene u Krivičnom zakonu BiH", rekao je u petak Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije