BiH

"Uredba o zabrani izazivanja panike i nereda je na osjetljivom terenu"

"Uredba o zabrani izazivanja panike i nereda je na osjetljivom terenu"
Foto: N.N. | "Uredba o zabrani izazivanja panike i nereda jeste na osjetljivom terenu"
Srna

BANJALUKA - Predsjednik RS Željka Cvijanović izjavila je da je još u vrijeme donošenja Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja rekla da je to osjetljiva materija i da se tu mora postupati sa dužnom pažnjom prema svakoj pojedinačnoj situaciji.

"S jedne strane imate potrebu da spriječite da u ovako teškom periodu bilo šta remeti rad institucija, a posebno zdravstvenog sektora na čijim plećima i jeste najveći teret. S druge strane, tu uvijek možete upasti u zamku da narušavate pravo govora i iznošenja mišljenja. Zato sam i rekla da je materija osjetljiva", rekla je Cvijanovićeva upitana da prokomentariše veliku pažnju, ali i negodovanje opozicije na donošenje Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja.

Ona je podsjetila da je upravo zato i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno izjavio da organi neće postupati po toj uredbi, osim po prijavi građana, a ostavljen je prostor i za njeno potpuno ukidanje i to je sada i realno.

"Naravno, uvijek se postavlja pitanje šta biste uradili ako neko, primjera radi, suprotno stvarnom činjeničnom stanju, kaže da raste broj ugroženih pacijenata, da nema dovoljno respiratora, a vi znate da ih ima na desetine slobodnih i dostupnih? Ili da je umro veći broj ljudi od onog što, na primjer, izađe kao zvanični podatak iz zdravstvenih ustanova", upitala je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da povjerenje u medije, ipak, grade sami mediji i građani zato i imaju apsolutno pravo da svoje povjerenje u smislu prihvatanja informacije poklone kome žele na osnovu svoje procjene.

"Ako se time rukovodimo, onda je zaista bespotrebno da postoje takve uredbe ili neka slična ograničenja. S druge strane, takođe je veoma važna zaštita stanovništva od neistine i posebno prava zdravstva da odradi ovaj teški zadatak u koliko toliko normalnom ambijentu. Ali, znajući da je jednako važno izbjeći bilo kakvu zloupotrebu, jer je u pitanju osjetljiv teren, a imajući u vidu da su građani nakon ovih teških sedmica već imali priliku da vide ko im govori istinu, a ko pokušava da unese nemir ili da ih zabavi senzacionalizmom, onda se nameće zaključak da takva uredba i nije potrebna", istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike je pozvala građane da, u svakom slučaju, primaju k znanju one informacije koje dolaze iz redovnih i provjerenih izvora i naravno da slušaju preporuke zdravstvenih i drugih institucija.

"Ako se budemo pridržavali tih pravila, moći ćemo se prije vratiti normalnijem životu, a to znači da bi prestali i razlozi za postojanjem vanrednog stanja, što svi zajedno i želimo", poručila je Cvijanovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije