BiH

Pratite nas na Google news

Uskoro konkurs za nove notare u Republici Srpskoj

Uskoro konkurs za nove notare u Republici Srpskoj
Foto: Ilustracija | Uskoro konkurs za nove notare u Republici Srpskoj
N.N.

BANJALUKA – U Republici Srpskoj trenutno radi 51 notar, što je čak 35 notara manje u odnosu na broj koji je predviđen zakonskim propisima, a Ministarstvo pravde RS trebalo bi polovinom februara raspisati konkurs kako bi se, nakon dužeg vremena, popunio barem dio, godinama upražnjenih, notarskih pozicija.

Kako piše Capital.ba, pomoćnik ministra pravde RS Jelena Vukadinović potvrdila je da će ovo ministarstvo u narednom periodu raspisivati konkurse za popunu upražnjenih notarskih mjesta.

„Konkursi će prioritetno biti raspisani u službenim sjedištima u kojima nema imenovanih notara kao i u službenim sjedištima u kojima je ranije imenovanim notarima prestala služba navršenjem 65 godina života“, kazala je Vukadinović za Capital.ba.

Iako u javnosti vlada mišljenje da se sa konkursom za notara ne žuri, između ostalog, i zbog toga što onima koji sada rade odgovara trenutno stanje jer imaju manje konkurencije i više posla za sebe, u Notarskoj komori tvrde da to nije tačno i da nemaju ništa protiv popunjavanja upražnjenih notarskih pozicija. Međutim, smatraju da je predviđeni broj notara veliki, posebno imajući u vidu da je posljednjih godina značajajn broj građana napustio RS.

Predsjednik Notarske komore RS Slada Ivelić kaže da bi prema odluci Vlade RS u Banjaluci trebalo da bude 20 notara, ali da ni prilikom prvog raspisivanja konkursa 2008. godine taj broj nije dostignut jer nije bilo interesa notara.

“Banjaluka je 2008. godine imala 18 notara i taj broj se do danas smanjivao. Irena Mojović je postala sudija Ustavnog suda RS, dok je nekoliko notara penzonisano, tako da Banjaluka danas ima 13 notara“, kazala je Ivelić.

Dodala je da je odlukom Vlade RS predviđeno da u Srpskoj radi 86 notara, ali da je taj broj danas prevelik.

Od 2013. godine do danas Banjaluku je napustilo gotovo 16.500 ljudi, a broj notara u jednom notarskom sjedištu se određuje prema broju stanovnika, tako da na 20.000 stanovnika i prema broju sačinjenih isprava imamo jednog notara. Prema trenutnom stanju stvari u Banjaluci bi trebalo da radi 9,1 notar“, tvrdi Ivelić.

Ona je istakla da su trenutno najveći problem opštine u kojima su notari otišli u penziju, a njihova mjesta ostala upražnjena.

„Imali smo juče sastanak u Ministarstvu pravde RS gde smo razgovarali na tu temu i u narednom periodu će biti raspisani konkursi kako bi se ta mjesta popunila, a sve u cilju zadovoljenja potreba građana, naročito u sprovođenju ostavinskih postupaka i sklapanja ugovora“, navela je Ivelić.

Kao primjer je navela Modriču koja trenutno nema nijednog notara nakon što je jedini koji je radio u prije petnaestak dana otišao u penziju.

„Predsjednik suda iz Modriče mi je, kao predsjedniku Notarske komore, poslao dopis u kojem navodi da je notar koji je otišao u penziju vratio sve ostavinske predmete sudu, pa je pitao šta da radi sa tim predmetima. Zbog toga će ministarstvo vrlo brzo raspisati konkurs. Međutim, imamo i notarskih sjedišta poput Milića, Han Pijeska, Šipova, Kneževa u kojima se nikad niko nije javio da obavlja ovaj posao“, rekla je Ivelić.

Tvrdi i da notari nemaju ništa protiv upražnjenih notarskih pozicija te da su građani veoma zadovoljni njihovim radom.

„Iako nasljednici imaju mogućnost da izaberu sud da im vodi ostavinski postupak, mali broj njih tu mogućnost iskoristi. Mi želimo da se popune mjesta koja su ostala upražnjena, ali s obzirom na to da imamo smanjenje broja stanovnika, smatramo da bi trebalo doći i do korekcije kada je u pitanju predviđeni broj notara u RS“, rekla je Ivelić za Capital.ba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije