BiH

Uspostaviti koordinaciju suzbijanja pandemije na nivou Savjeta ministara

Uspostaviti koordinaciju suzbijanja pandemije na nivou Savjeta ministara
Foto: Predsjedništvo BiH | Uspostaviti koordinaciju suzbijanja pandemije na nivou Savjeta ministara

SARAJEVO – Članovi Predsjedništva BiH su na sastanku s ambasadorima kvinte u BiH dogovorili formiranje posebnog koordinacionog tima za evropske integracije, a osim toga, zatražili su od Savjeta ministara BiH da iskoordiniše mjere za suzbijanje pandemije korona virusa između dva entiteta.

Što se tiče koordinacionog tima, Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je rekao da će tim činiti članovi Predsjedništva, predsjedavajući i zamjenici Savjeta ministara i predsjednici i zamjenici oba doma bh. parlamenta. Oni bi, kako je istakao, svojim političkim autoritetom trebalo da pomognu u koordinaciji mjera, poput karantina i policijskog časa, između entiteta, kako bi se u cijeloj BiH provodila jedinstvena praksa.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je prvobitno bilo planirano da se ovaj problem riješi na nivou Predsjedništva, ali da, kako on tvrdi, ostala dva člana Predsjedništva nisu htjeli da kritikuju prerano ukidanje mjera u FBiH, zbog čega je, kako je naglasio, pozitivna stvar što će se ova koordinacija prebaciti na Savjet ministara.

Johan Zatler, šef Delegacije EU, je rekao da je pozitivna stvar uspostavljanje koordinacionog tijela za evropske integracije, te je naglasio da će prvi sastanak ovog tijela biti održan 4. maja, dva dana uoči virtuelnog samita EU – zapadni Balkan, na kojem bi trebalo biti riječi o evropskim integracijama.

Zatler je rekao da EU ostaje privržena evropskoj budućnosti BiH, da 75 odsto građana BiH želi u EU, te da ovo koordinaciono tijelo ima priliku da u naredne 2,5 godine mandata ovog saziva radi na ispunjavanu preporuka iz Mišljenja Evropske komisije za kandidaturu za članstvo BiH u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije