BiH

Ustavni sud BiH: Kriminalizacija klevete u RS protivustavna samo u jednom slučaju

Ustavni sud BiH: Kriminalizacija klevete u RS protivustavna samo u jednom slučaju
Foto: Dražan Pozderović / Arhiva | Ustavni sud BiH: Kriminalizacija klevete u RS protivustavna samo u jednom slučaju

SARAJEVO - Ustavni sud BiH je danas odlučivao o ustavnosti novih odredbi Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim je, između ostalog, kriminalizovana kleveta, a presudio je da kriminalizacija nije protivustavna osim u jednom slučaju.

Inače, Ustavni sud je odlučivao o zahtjevu Denisa Zvizdića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, i 14 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je presudio da kriminalizacija klevete u članovima 208a, 208b, 208v, 208g, 208d. i 208đ nije protivustavna.

Naime, radi se o izmjenama koje su donesene u periodu od 2017. godine do 2023. godine, a odnosi se na kriminalizaciju klevete.

"Razmatrajući čl. 208a, 208b, 208v, 208g, 208d. i 208đ, Ustavni sud je ukazao da to što je kleveta, nakon dužeg perioda, ponovo propisana kao krivično djelo nije samo po sebi protivno Ustavu BiH ili Evropskoj konvenciji. Međutim, Ustavni sud je smatrao nužnim i da ukaže da, iako nije ocijenio neustavnim navedene odredbe, nadležni organi u Republici Srpskoj trebaju postupati s posebnom pažnjom u slučaju krivičnog progona za djela propisana ovim članovima, a naročito voditi računa da osporene odredbe primjenjuju u skladu sa standardima utvrđenim dugogodišnjom praksom Evropskog, ali i Ustavnog suda, te naglasio da bi nadležni organi trebali, koliko je to moguće, izbjegavati korištenje pravnih lijekova koji bi mogli odvratiti građane, a posebno novinare, od iznošenja kritičkog mišljenja o pitanjima od javnog interesa zbog straha od krivičnih i drugih sankcija", navodi se u obrazloženju suda.

Kada je riječ o 280a donesena je drugačija odluka.

Navodi se da navedeni član nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

"U pogledu ocjene ustavnosti člana 280a. Ustavni sud je, između ostalog, smatrao da obim djela koja se mogu smatrati kažnjivim u skladu sa članom 280a. osporenog zakona (Povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda) dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz krivične sankcije. Osim toga, Ustavni sud je primijetio da krivično djelo iz citiranog člana, za koje je propisana kazna zatvora, ostavlja mogućnost primjene mjera propisanih Zakonom o krivičnom postupku za osiguranje prisustva optuženog lica i uspješno vođenje krivičnog postupka, odnosno mogućnost da se optuženom odredi i pritvor, što dodatno potvrđuje odvraćajući učinak člana 280a. Ustavni sud je zaključio da član 280a. nije proporcionalan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije 'neophodno u demokratskom društvu'", stoji se u obrazloženju Ustavnog suda.

Šta kaže član 208a?

(1) Ko o drugom licu iznosi ili pronosi nešto neistinito, znajući da je riječ o neistini, identifikujući to lice trećim licima na jasan način, i na taj način pričini štetu ugledu i časti tog lica, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM.

(2) Ako je djelo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije, kompjuterske mreže ili drugih vidova komunikacije, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je ono postalo dostupno većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.

(3) Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 3.000 KM do 6.000 KM.

Povezana vijest:

Evo šta je Ustavni sud BiH bez sudija iz RS odlučio

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije