BiH

Ustavni sud BiH o Džaferovićevom zahtjevu: Zakon o tehničkim propisima RS neustavan

Ustavni sud BiH o Džaferovićevom zahtjevu: Zakon o tehničkim propisima RS neustavan
Foto: Ustavni sud BiH | Ustavni sud BiH o Džaferovićevom zahtjevu: Zakon o tehničkim propisima RS neustavan

SARAJEVO – Ustavni sud BiH donio je odluku da Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske nije u saglasnosti sa članom Ustava BiH koji se odnosi na pravni poredak i nadležnosti institucija.

Podsjetimo, zahjtev za ocjenu ustavnosti ovog zakona podnio je 2021. godine tadašnji član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović, koji je u obrazloženju tada zatražio da se zakon ukine jer njegove odredbe nisu usklađene sa odredbama Ustava BiH, a koje se odnose na uspostavljanje jedinstvenog tržišta na cijeloj teritoriji BiH, ljudska prava i osnovne slobode, međunarodne standarde i nediskriminaciju.

U Džaferovićevom zahtjevu, tada je između ostalog, navedeno i da je Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske "u suprotnosti sa Zakonom o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti", te da se "njime uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture kvaliteta".

Uzevši u obzir navedeno, članovi Ustavnog suda BiH su na 138. plenarnoj sjednici donio odluku kako ovaj Zakon, a koji je usvojila Narodna skupština RS nije ustavan.

Na istoj sjednici, Ustavni sud BiH je odlučujući po zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske, takođe iz 2021. godine, utvrdio je da u skladu sa Ustavom BiH nisu ni pojedini članovi Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz ove pravosudne institucije, u pitanju je nekoliko tačaka člana osam pomenutog zakona, a u kojima je navedeno da Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske predstavlja Republiku na međunarodnim konferencijama, skupovima, međunarodnim organizacijama i udruženjima u okviru svoje nadležnosti i da Agencija sarađuje sa međunarodnim organima, tijelima i institucijama nadležnim za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta.

Iz istog člana zakona, izuzete su tačke u vezi sa prikupljanjem i obradom podataka o sistemu visokog obrazovanja i drugim sistemima s kojima je visoko obrazovanje povezano, te podsticanjem naučnoistraživačkog rada svih zainteresovanih strana u oblasti obezbjeđenja kvaliteta, kao i nadležnostima Agencije da obavlja i druge poslove u skladu sa ovim zakononom, propisima iz oblasti viskokog obrazovanja i Statutom.

Istom odlukom, Ustavni sud BiH je za još neke članove Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske naveo da nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije