BiH

Ustavni sud BiH odbacio zahtjev Kluba poslanika SNSD-a

Ustavni sud BiH odbacio zahtjev Kluba poslanika SNSD-a
Foto: N.N. | Ustavni sud BiH odbacio zahtjev Kluba poslanika SNSD-a

SARAJEVO- Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici odbacio je zahtjev 28 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti Odluke o odgađanju održavanja lokalnih izbora 2020. godine, koju je donijela Centralna izborna komisija (CiK) BiH, navodeći da je to u nadležnosti redovnog suda.

Naime radi se o zahtjevu Kluba poslanika SNSD-a u NS RS za ocjenu ustavnosti Odluke CIK-a BiH o odgađanju održavanja lokalnih izbora za 15. novembar ove godine.

Ustavni sud je naglasio "da se u konkretnom slučaju radi o ocjeni zakonitosti akta za koji postoji sudska zaštita pred redovnim sudom i bez obzira na moguću ocjenu o kršenju zakona, u postupku pred Ustavnim sudom se ne može cijeniti zakonitost opšteg akta, već ustavnost, ako su ispunjeni uslovi koji su već navedeni u praksi Ustavnog suda".

"Imajući u vidu tvrdnje iz zahtjeva u pogledu neustavnosti i nezakonitosti osporene odluke, koje se odnose na produženje trajanja mandata izabranih predstavnika, nemogućnost odgađanja izbora u cijelosti, razloge za odgađanje izbora zbog nemogućnosti glasanja i nepridržavanje roka do kojeg se izbori mogu odgoditi, Ustavni sud smatra da se radi o nadležnosti redovnog suda", saopštili su u Ustavnom sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije