BiH

Ustavni sud BiH potvrdio par povreda ljudskih prava zbog nošenja maski

Ustavni sud BiH potvrdio par povreda ljudskih prava zbog nošenja maski
Foto: N.N. | Ustavni sud BiH potvrdio par povreda ljudskih prava zbog nošenja maski

MOSTAR - Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je nekoliko povreda ljudskih prava kada je u pitanju obavezno nošenje zaštitne maske usljed pandemije korona virusa, ali i zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina.

Potvrdio je to predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić na konferenciji o harmonizaciji sudske prakse koja se danas i sutra održava u Mostaru, a na kojoj je bilo riječi o zaštiti prava u vrijeme pandemije kovida-19.

Tadić je kazao da pravo na zdravlje imaju svi, te da država mora obezbijediti pravo na zdravlje svim građanima, ali istovremeno mora naći proporcionalnost.

Takođe, smatra kako je riječ o veoma osjetljivoj situaciji.

"Donijeli smo nekoliko odluka u kojima smo potvrdili povrede, ali u nekoliko smo takođe odbili povrede. Jedna od odluka u kojoj smo utvrdili povredu donesena je 16. novembra na sjednici Velikoga vijeća", dodao je Tadić.

Inače, na navedenoj sjednici Velikog vijeća Ustavnog suda BiH izdvojena je odluka AP 1239/21 u kojoj je Ustavni sud zaključio da miješanje u pravo na "privatni život", koje je izvršeno osporenim zaključkom Republičkog štaba za izvanredne situacije Vlade Republike Srpske, kao uskog segmenta izvršne vlasti, o obaveznom nošenju zaštitne maske u zatvorenom prostoru, predstavlja kršenje prava na "privatni život" kada je u slučaju donošenja i preispitivanja naređene mjere izostalo aktivno učestvovanje najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti.

S druge strane Ustavni sud je zaključio da je neosnovan dio apelacije u kome se zahtijeva ukidanje osporenog zaključka zbog postojanja nesumnjivog javnog interesa za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije i nastupanja negativnih posljedica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije