BiH

Ustavni sud BiH primio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

Ustavni sud BiH primio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a
Foto: Ilustracija | Ustavni sud BiH primio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

SARAJEVO - Ustavni sud Bosne i Hercegovine primio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Ova informacija potvrđena je za portal Klix u Ustavnom sudu BiH iz kojeg su kazali da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjenama i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zaprimljen 27. decembra 2018. godine.

"Zahtjev je podnijelo 27 poslanika u Predstavničkom doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine", kazali su nam u Ustavnom sudu BiH.

Podsjećamo, poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Uputstva Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda FBiH.

Centralna izborna komisija BiH 18. decembra je usvojila Uputstvo o popuni Doma naroda FBiH da se tom prilikom koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani.

Predstavnici stranaka, među kojima je i SDA, ranije su istaknuli da se takvim uputstvom Bosna i Hercegovina dijeli na tri etničke državice te da je Ustav Federacije BiH jasno precizirao da se prilikom raspodjele mandata mora primjenjivati popis iz 1991. godine.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije