BiH

Ustavni sud RS: Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

Ustavni sud RS: Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka
Ustavni sud RS: Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

BANjALUKA - Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je da nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade.

Vijeće je utvrdilo da osporenom odlukom nije povrijeđen interes bošnjačkog naroda, jer se od navedenih funkcija najviše dvije mogu popuniti iz reda reda jednog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih, saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Time što je izabran za predsjednika Vlade predstavnik iz reda srpskog naroda, Vijeće smatra da Narodna skupština nije povrijedila definiciju iz člana 69. Ustava RS jer se upravo kretala u okviru navedene norme.

Izborom predsjednika Vlade izvršen je izbor drugog člana iz reda srpskog naroda na neke od funkcija člana 69. Ustava što je u skladu sa pomenutom ustavnom odredbom, navodi se u saopštenju.

Klub delegata bošnjačkog naroda smatra da je odlukom o izboru predsjednika Vlade povrijeđen vitalni interes Bošnjaka jer je onemogućeno njihovo pravo da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti i u procesu donošenja odluka.

Time su, kako navodi Klub Bošnjaka, povrijeđene odredbe Ustava RS o zastupljenosti konstitutivnih naroda na izabranim funkcijama, jer je isključivanjem Bošnjaka sa svih šest funkcija izvršena diskriminacija bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS izabrala je na sjednici održanoj 29. decembra prošle godine Vladu i premijera Aleksandra Džombića.

Klub Bošnjaka uložio je prigovor o povredi vitalnog nacionalnog interesa pri izboru Vlade i premijera, da bi na sjednici Vijeća naroda 10. januara povukao dio prigovora koji se odnosi na sastav Vlade.                  

Dodik: Zahtjev Kluba Bošnjaka bio besmislen

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je zahtjev Kluba Bošnjaka kojim je osporavan izbor Vlade od početka bio besmislen i da je u pitanju zloupotreba procedura.

"Mi poštujemo svačija prava, pa i prava Bošnjaka za zaštitu nacionalnog interesa. Ali ovo je bila klasična špekulacija, što je Sud na kraju i potvrdio. Za očekivati je da će oni i ubuduće nastaviti sa sličnim špekulacijama", rekao je Dodik.        

Predsjednik RS je ocijenio da se ovom "kupovinom vremena, po nalogu svojih partijskih šefova iz Sarajeva", vjerovatno pokušava pokazati kako u BiH ništa ne može da funkcioniše i da se vlast ne može konstituisati ni na jednom nivou.

"Republika Srpska je pokazala i pokazuje upravo suportno. Ima konstituisanu  Skupštinu, izabranu Vladu i Predsjednika. Dakle, ima sve institucije koje funkcionišu", poručio je Dodik.

Pavić: Osujećen pokušaj destabilizacije RS

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da je odluka Ustavnog suda RS u vezi sa izborom premijera RS očekivana i da postupak Kluba Bošnjaka govori da im je cilj bio destabilizacija prilika u Srpskoj.

"Svi koji znaju brojati do šest znali su da će Sud donijeti ovakvu odluku i za takvo šta nije trebalo posebno pravničko znanje", rekao je Pavić.

Lider DNS-a je ocijenio da postupak Kluba Bošnjaka govori da im je cilj bio destabilizacija prilika u RS i onemogućavanje rada legalno izabranih institucija, čime su željeli pokazati da nakon izbora ni stanje u RS nije ništa bolje nego u FBiH ili na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije