BiH

Ustavni sud RS: Osporen dio Uredbe o igrama na sreću

Ustavni sud RS: Osporen dio Uredbe o igrama na sreću
Foto: N.N. | Ustavni sud RS: Osporen dio Uredbe o igrama na sreću

BANJALUKA - Ustavni sud Republike Srpske na juče održanoj sjednici osporio je nekoliko članova Uredbe o uslovima za davanje saglasnosti JP "Lutrija Republike Srpske" za osnivanje privrednog društva za priređivanje igara na sreću.

Kako su naveli, članovi 8, 9. i 11. uredbe nisu u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o igrama na sreću i Zakonom o Vladi Republike Srpske, a suština je u tome da Vlada RS kao donosilac uredbe nije imala ovlaštenje da utvrdi način i kriterijume u skladu s kojima "Lutrija" treba da sprovodi postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za saradnju putem osnivanja zajedničkog privrednog društva. 

"Ovakvim normiranjem, utvrdio je Ustavni sud, ne razrađuju se odredbe Zakona o igrama na sreću, zbog čega, suprotno principu ustavnosti i zakonitosti, ono nema osnov u relevantnom zakonu i stoga nije u funkciji njegovog sprovođenja. Ustavni sud je konstatovao da je Vlada postupila suprotno ustavnim načelima vladavine prava i podjele vlasti", navodi se u saopštenju Ustavnog suda Republike Srpske. 

Osim toga, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da i dio Pravilnika o usklađivanju, ovjeri, evidentiranju i registraciji redova vožnje koji je donio načelnik opštine Prnjavor nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju.

"Neustavnost navedenih odredaba, kojima se uređuje usklađivanje i registracija redova vožnje u prigradskom prevozu na području opštine Prnjavor, Ustavni sud je utvrdio s obzirom na činjenicu da je donosilac ovog akta regulisanjem ove materije izašao iz zakonom određenih okvira, čime je došlo do povrede ustavnog načela zakonitosti", navodi se u saopštenju Ustavnog suda Republike Srpske.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije