BiH

Ustavni sud: Šmit nema pravo da se upliće u zakone u Srpskoj

Ustavni sud: Šmit nema pravo da se upliće u zakone u Srpskoj
Foto: Velibor Tripić | Ustavni sud: Šmit nema pravo da se upliće u zakone u Srpskoj

BANJALUKA - Ustavni sud Republike Srpske ocijenio je da Ustav Republike Srpske nijednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik interveniše u zakonodavni postupak u Republici Srpskoj, koji, pored usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava.

Saopšteno je to iz Ustavnog suda Republike Srpske, koji je danas održao 305. sjednicu.

Ustavni sud je na današnjoj sjednici odlučio da se ne prihvata inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

"Ustavni sud je, naime, utvrdio da Narodna skupština Republike Srpske usvajanjem i dostavljanjem navedenih zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u 'Službenom glasniku Republike Srpske', te da predsjednik Republike Srpske donošenjem ukaza, nisu povrijedili Ustavom Republike Srpske utvrđeni postupak donošenja zakona, zbog čega je Sud ocijenio da su osporeni zakoni, u pogledu postupka njihovog donošenja, u saglasnosti sa Ustavom Srpske", navodi Ustavni sud.

Kako se u saopštenju dodaje, u odnosu na činjenicu da je visoki predstavnik za BiH (Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika), donio Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu osporenih zakona, Ustavni sud je konstatovao da visoki predstavnik za BiH nije institucija ustavnopravnog poretka Republike Srpske, te da nije moguće vršiti ocjenu ustavnosti zakonodavnog postupka sa aspekta tih akata, tj. u odnosu na njih.

Inače, Ustavni sud je na današnjoj sjednici donio i odluke kojima nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, odnosno za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti osporenih pojedinih podzakonskih normativnih akata.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije