BiH

"Usvajanje Revidirane strategije važan korak ka pravdi za žrtve"

"Usvajanje Revidirane strategije važan korak ka pravdi za žrtve"
Foto: N.N. | "Usvajanje Revidirane strategije važan korak ka pravdi za žrtve"

SARAJEVO - Delegacija EU u BiH, Ambasada SAD i Misija OEBS-a u BiH pozdravili su usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH, ocjnjujući da je riječ o važnom koraku ka postizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina i smanjenju stope nekažnjivosti.

U zajedničkom saopštenju ovih misija napominje se da je "dugo očekivana" odluka Savjeta ministara o usvajanju Revidirane strategije ključni uslov istaknut u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

"Pažljivo ćemo pratiti sprovođenje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina i nastaviti pružati podršku pravosudnim institucijama u njihovim naporima u postizanju pravde za žrtve", naglasili su šefovi tri misije.

U zajedničkoj izjavi navedeno je da su, tražeći zajednički jezik za veće dobro, političari u BiH pokazali da mogu napraviti bitne korake naprijed kako bi ispunili očekivanja građana za pravednije društvo, koje je snažno na putu za članstvo u EU.

"Dvadeset pet godina od završetka sukoba u BiH, na stotine predmeta ratnih zločina i dalje čeka na procesuiranje. Usvajanje Revidirane strategije pomoći će da se ubrza procesuiranje predmeta ratnih zločina kroz preciznije kriterijume za raspodjelu predmeta na odgovarajući nivo", ističu ambasadori Johan Satler, Erik Nelson i Ketlin Kavalek.

Oni dodaju da u skladu s Revidiranom strategijom, Tužilaštvo BiH "treba da se isključivo posveti radu na najsloženijm predmetima koji obuhvataju navode o genocidu i zločinima protiv čovječnosti, i na one koji uključuju komandnu odgovornost za takve zločine".

"Svi manje složeni predmeti bi trebalo da budu upućeni na rješavanje entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko distrikta s ciljem njihovog procesuiranja u najkraćem mogućem roku", napominju ambasadori.

Tužilaštvu BiH upućen je poziv da to uradi u najkraćem roku, a u skladu sa nalazima nedavno objavljenog izvještaja sudije DŽoane Korner, a Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH da "bez odlaganja, uvede efikasan mehanizam za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca koji ne sprovode propisane strateške ciljeve i mjere".

"Pomno ćemo pratiti ove procese u narednim mjesecima. Takođe je ključno da sve vlasti u BiH obezbijede da pravosuđe procesuira slučajeve ratnih zločina neovisno, nepristrano, profesionalno i transparentno", istakli su Satler, Nelson i Kavalek.

U zajedničkoj izjavi oni ukazuju da ovaj proces mora biti oslobođen od politizacije, uz puno poštovanje konačnih i obavezujućih odluka suda i uvažavanje činjenica koje su već utvrđene pred domaćim i međunarodnim sudovima, što se posebno odnosi na presude Haškog tribunala.

Savjet ministara juče je na vanrednoj sjednici usvojio Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina prema kojoj će najsloženiji predmeti biti procesuirani pred Sudom BiH, a manje složeni pred entitetskim ili pravosuđem Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije