BiH

Usvojen plan EU od šest milijardi evra: Ako ne ponudi projekte, BiH neće dobiti ništa

Usvojen plan EU od šest milijardi evra: Ako ne ponudi projekte, BiH neće dobiti ništa
Foto: Pixabay | Usvojen plan EU od šest milijardi evra: Ako ne ponudi projekte, BiH neće dobiti ništa

BRISEL – Evropski savjet i Evropski parlament postigli su saglasnost u vezi s dugo najavljivanim planom za rast za zapadni Balkan, vrijednim šest milijardi evra, od čega bi dvije milijarde trebalo da budu dodijeljene kroz donacije, dok bi ostatak bio u formi povoljnih kredita.

Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske, koji pripada frakciji socijalista i demokrata, je na svom X nalogu saopštio da je dogovor konačno postignut.

"Kao supregovarač EP-a za Plan rasta pozdravljam dogovor s Komisijom i Vijećem koji će osigurati dodatno financiranje za zapadni Balkan. Naglašavamo važnost vladavine prava, transparentnosti i reformi kako bi se te zemlje, naši partneri, približile EU", napisao je on.

Plan je najavila Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, a predstavlja odgovor Brisela na sugestije brojnih političkih predstavnika i nevladinih aktivista da EU mora jače da se angažuje da zemlje-kandidati sprovedu potrebne reforme za članstvo. Plan ima nekoliko važnih područja, a vezani su za jačanje institucija i demokratizaciju, infrastrukturu i zelene tehnologije, kao i pomoć lokalnim privrednicima da unaprijede poslovanje i stanovništvu.

Međutim, da bi sredstva zemlje dobile moraće ponuditi ne samo dobre projekte, nego i dokazati da je novac utrošen za namjene kojima je namijenjen. BiH bi mogla računati na oko milijardu evra, ali ukoliko ne bude bilo dobrih projekata, BiH neće dobiti ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije