BiH

Usvojen strateški okvir za reformu javne uprave do 2022.

Usvojen strateški okvir za reformu javne uprave do 2022.
Foto: Arhiva | Usvojen strateški okvir za reformu javne uprave do 2022.

SARAJEVO - Savjet ministara usvojio je danas Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH od 2018. do 2022. godine, uz prihvaćenu korekciju Ministarstva finansija i trezora s ciljem efikasnijeg korištenja finansijskih sredstava.

Ovim je ispunjen još jedan cilj iz revidiranog Akcionog plana za realizaciju reformske agende, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Usvajanje Strateškog okvira za reformu javne uprave je obaveza proistekla iz procesa pridruživanja u okviru kojeg je Evropska komisija, putem strategije proširenja i izvještaja o napretku BiH, naglasila potrebu usvajanja strategije BiH reforme javne uprave.

Strateški okvir je zasnovan na ključnim principima javne uprave koje je razvila SIGMA na zahtjev Evropske komisije.

Ovaj strateški dokument definiše ciljeve Savjeta ministara, vlada entiteta i Brčko distrikta u oblasti reforme javne uprave.

Na ovaj način želi se uspostaviti racionalnija, koherentnija, efikasnija i odgovornija javna uprava na svakom nivou upravne vlasti.

Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave će Savjetu ministara u roku, ne dužem od šest mjeseci, dostaviti Akcioni plan za sprovođenje ove strategije, navedeno je u saopštenju.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog aneksa pet sporazuma zaključenog između BiH i Norveške o finansiranju projekata u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u BiH.

Aneks pet Sporazuma predviđa obezbjeđivanje dodatnih finansijskih sredstava neophodnih za realizaciju planiranih projektnih aktivnosti s ciljem unapređenja kvaliteta pravosuđa u BiH.

S ciljem realizacije projekta "Unapređenje kvaliteta pravosuđa", Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ je pripremio Aneks pet na ranije zaključeni sporazum između BiH i Norveške, čime se stvaraju preduslovi za nastavak projekta i dalje jačanje rada sudova i VSTS u BiH.

Projekat "Unapređenje kvaliteta pravosuđa" biće sproveden putem trilateralne saradnje sa sudskom administracijom Norveške i sudskim savjetom Holandije i u saradnji sa ciljanim sudovima u BiH.

Prijedlog aneksa biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika BiH predložen je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Savjet ministara prihvatio je prijedlog Ministarstva civilnih poslova da BiH na 58. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2019. godine predstavlja projekt pod nazivom "Zenica-trilogija" umjetnice Danice Dakić.

Ministarstvo civilnih poslova, putem Ministarstva inostranih poslova, uputiće pismo upravi Venecijanskog bijenala, te iskazati interes za učešće BiH na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2019. godine, koje će finansijski podržati i Savjet ministara.

U aktivnosti predstavljanja BiH na Venecijanskom bijenalu u punom kapacitetu biće uključena Ambasada BiH u Italiji.

Bijenale u Veneciji najstarija je i najprestižnija međunarodna izložba savremene umjetnosti u svijetu koja se održava svake druge godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije