BiH

Usvojene izmjene i dopune Zakona o sistemu državne pomoći

Usvojene izmjene i dopune Zakona o sistemu državne pomoći
Foto: Nedžad Uglješa | Usvojene izmjene i dopune Zakona o sistemu državne pomoći

SARAJEVO - Dom naroda BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH u prvom čitanju.

Ovaj zakon predložilo je Vijeće ministara. Izmjene i dopune predloženog zakona odnose se na usklađivanje sistema državne pomoći s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratifikovala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija, odnosno stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2017. i 2018. godinu nije prošao zbog toga što nije bilo entitetske većine.

Delegati nisu usvojili izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sparazuma za 2017. godinu, s obzirom na to da su delegati iz Kluba Srba glasali protiv.

Zlatko Miletić, hrvatski delegate, upozorio je na činjenicu  da je BiH 96.000 raseljenih lica bilo u 2017. godine.

"Molim vas da ovo pitanje uzmete kao prioritetno i pokušate ovaj problem riješiti", kazao je Miletić.

Marina Pendeš, hrvatski delegate, kazala je da predlaže Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice da uvrsti u budžet i pronađe sredstva za nekoliko tisuća objekata iz srednje Bosne da se obnove.

Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2017.  i 2018. godinu nije dobio podršku iz Republike Srpske, te zbog toga nije ni usvojen.

Delegati nisu podržali godišnje izvještaje o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH za 2017. i 2018. godinu.

Izvještaji o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod suspidijarnom zaštitom u BiH za 2017. i 2018. godinu nisu usvojeni jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Delegati nisu usvojili specijalni izvještaj o stanju i pravima osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama u BiH.

Marina Pendeš je kazala da je specijalni izvještaj o području migracija u BiH dobro napravljen, ali je kazala da je potrebno mijenjati pravilnik kako bi se povećao broj graničnih policajaca u BiH.

Zlatko Miletić, delegat, rekao je da je ovo jedno od najbitnijih pitanja u BiH, te predložio da se ovaj izvještaj i zkaljučak prihvate.

Delegati nisu prihvatili izvještaj o migracijama u BiH, s obzirom na to da su  četiri delegata iz Republike Srpske bila protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije