BiH

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o advokaturi FBiH

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o advokaturi  FBiH
Foto: Arhiva | Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o advokaturi FBiH

MOSTAR - Vlada FBiH utvrdila je i u proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o advokaturi FBiH, kojim se propisuje da tarifu donosi Federalno ministarstvo pravde, uz konsultacije sa Advokatskom komorom FBiH, dok za advokate odbrane po službenoj dužnosti visinu nagrade za rad utvrđuje Ministarstvo.

Vlada je na današnjoj sjednici u Mostaru navela da je osnovni razlog za izmjene ovog zakona sprovođenje zaključka Doma naroda Parlamenta FBiH kojim je resorno ministarstvo pravde zaduženo da izmijeni tarife o nagradama i naknadama notara i advokata i, u roku od 30 dana, njihovu visinu prilagodi standardu i imovinskim prilikama građana Federacije, umanjujući iznose tarifa u odgovarajućem procentu.

Vlada je utvrdila i Federalnom parlamentu po hitnom postupku uputila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, te usvojila nekoliko izvještaja o poslovanju preduzeća iz nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 2018. godinu, saopšteno je iz federalne Vlade.

"Ukupni gubitak privrednih društava iz oblasti industrije prošle godine je iznosio 115.000.343 KM. Negativan finansijski rezultat ostvarili su Konfekcija `Borac` Travnik od 2.904.645 KM, `Aluminij` Mostar od 70.425.910 KM, `KTK` Visoko od 13.149.810 KM, `Arselor Mital` Zenica od 3.311.560 KM i `Energoinvest` Sarajevo od 10.948.429 KM", navedeno je u saopštenju.

Privredna društva iz oblasti rudarstva u FBiH /rudnici u sastavu Koncerna JP "Elektroprivreda BiH" Sarajevo i "RMU Banovići" pretprošlu godinu završili su sa proizvedenih 6.869.088 tona uglja, što je 96,23 odsto u odnosu na 2017. godinu, odnosno 87,05 odsto u odnosu na plan proizvodnje po energetskom bilansu za 2018. godinu.

Vlada je prihvatila informaciju o izvještaju Komisije za kontrolu namjenskog utroška sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u periodu 1992-1995. godine, planiranih u budžetu FBiH za 2018. godinu, te usvojila izvještaj ove komisije.

"Komisija je na osnovu dostupne dokumentacije federalnog ministarstva koju je dostavio `Energoinvest` Sarajevo, utvrdila da su ona namjenski utrošena i prebačena na poseban transakcijski račun ovog privrednog društva, a nakon toga i u korist ruskog isporučioca", naveli su iz Vlade.

U saopštenju je navedeno, da je od ukupno prikupljenih sredstava posebne takse do 31. decembra 2018. godine u iznosu od 1.349.425 KM, i sredstava početnog salda na podračunu 9. januara 2018. godine od 176.019 KM, do kraja prošle godine preneseno ukupno 1.364.189 KM u korist "Energoinvesta", koji je prenio sredstva u protivvrijednosti 822.120 američkih dolara u korist "Gasprom eksporta".

Vlada je, usvojivši izvještaj o kontroli namjenskog utroška sredstava Operatora - "Terminali Federacije" Sarajevo, koja su prikupljena po osnovu takse za uspostavljanje rezervi naftnih derivata za 2018. godinu, zadužila ovo privredno društvo da Ministarstvu energije, rudarstva i industrije dostavi izvještaj o stanju neutrošenih sredstava.

Izvještaj o stanju neutrošenih sredstava treba da se odnosi na ona koja su ostvarena po osnovu takse za uspostavljanje rezervi naftnih derivata ostvarenih po godinama i kumulativno za period 2014-2018, a prema namjenama utvrđenim odlukom o načinu namjenskog utroška ovih sredstava za taj period. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije