BiH

Utvrđen Prijedlog zakona o registru taksi i naknada u FBiH

Utvrđen Prijedlog zakona o registru taksi i naknada u FBiH
Foto: Arhiva/Fena | Utvrđen Prijedlog zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada u FBiH

SARAJEVO - Vlada FBiH danas je utvrdila i federalnom Parlamentu po skraćenoj proceduri uputila Prijedlog zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada u FBiH, čiji je cilj uređenje oblasti neporeskih prihoda, uz puno poštovanje ustavnih nadležnosti i saradnje sa nižim nivoima vlasti.

Federalno Ministarstvo finansija je, uz tehničku podršku USAID-ovog projekta Reforme fiskalnog sektora (FAR), kao i uz saradnju sa nižim nivoima vlasti, pripremilo i objavilo interaktivni Registar taksi i naknada u FBiH, a u završnici je i priprema njegove pojednostavljene veb-aplikacije, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH je usvojila programe utroška, sa kriterijumima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH - federalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke u iznosu od oko sedam miliona KM, te federalnom Ministarstvu rada i socijalne politike 2.412.423 KM.

Usvojena su i dva programa utroška transfera "Željeznicama FBiH", koja su utvrđena ovogodišnjim budžetom FBiH Ministarstvu prometa i komunikacija, od 22.000.000 i 6.000.000 KM.

Federalna vlada je prihvatila zaduženje Federacije po ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj i BiH za realizaciju Projekta gradskih saobraćajnica u Sarajevu u iznosu do 30.000.000 evra.

Vlada FBiH prihvatila je i inicijativu da kreditnim zaduženjem od 7.062.200 evra kod Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) budu osigurana sredstva za realizaciju projekta razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede.

U saopštenju je navedeno da je usvojena inicijativa Udruženja gluvih i nagluvih FBiH, upućena putem federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, za donošenje zakona o znakovnom jeziku na nivou FBiH, što je predviđeno Zakonom o znakovnom jeziku BiH.

"Imenovana je interresorna komisija sa zadatkom da u roku od šest mjeseci sačini tekst prednacrta ovog zakona", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije