BiH

Utvrđen prijedlog o zajmu za restrukturisanje "Željeznica Srpske"

Utvrđen prijedlog o zajmu za restrukturisanje "Željeznica Srpske"
Foto: Nedžad Uglješa | Utvrđen prijedlog o zajmu za restrukturisanje "Željeznica Srpske"

SARAJEVO - Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" vrijedan 51,3 miliona evra.

Cilj ovog projekta je unapređenje operativne efikasnosti i finansijske održivosti "Željeznica Republike Srpske", saopšteno je iz Savjeta ministara.

Rok otplate zajma je 32 godine, uključujući sedam godina grejs perioda, a sredstva su alocirana na "Željeznice Republike Srpske".

Prijedlog sporazuma o zajmu sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Savjet ministara, uz korekcije na sjednici, usvojio je svoj program rada za ovu godinu koji kao prioritete ističe sprovođenje daljih aktivnosti za pristupanje EU, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava, ispunjavanje obaveza iz "Partnerstva za mir", te dalje unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Godišnji program je zasnovan na Srednjoročnom programu rada Savjeta ministara koji viziju razvoja BiH zasniva na pet opštih principa razvoja /integrisani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast, upravljanje u funkciji rasta/, te tako povezuje rad Savjeta ministara sa strategijom "Evropa 2020" i strategijom "Jugoistočna Evropa 2020".

Program rada Savjeta ministara sadrži Akcioni plan sa pregledom zakona, ugovora, odluka, izvještaja, informacija, analiza, strategija, pravilnika, kao i drugih materijala, uključujući i oko 100 razvojno-investicijskih projekata/programa, planiranih za usvajanje tokom 2018. godine.

Savjet ministara usvojio je pojedinačne programe rada za ovu godinu Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH, Direkcije za evropske integracije, Agencije za bezbjednost hrane BiH, Generalnog sekretarijata Savjeta ministara, Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, Savjeta za državnu pomoć BiH, Konkurencijskog savjeta BiH, Agencije za poštanski saobraćaj BiH i Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije