BiH

VSTS: Predsjedniku Suda BiH javna opomena

VSTS: Predsjedniku Suda BiH javna opomena
Foto: N.N. | VSTS: Predsjedniku Suda BiH javna opomena

SARAJEVO - Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, odgovoran je i izvršio je disciplinske prekršaje propisane u Zakonu o VSTV-u, te mu se izriče javna opomena.

Ovo je odluka Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), a u disciplinskom postupku koji je Ured disciplinskog tužioca  pokrenuo pred  ovom komisijom protiv tuženog Debeveca.

Prvostepena disciplinska komisija utvrdila  je disciplinsku odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje propisane u Zakonu o VSTV-u, član 56. tačka 22.: "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije" i tačka 19: "namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su nadležnosti Vijeća", a vezano za tačku a) i c) disciplinske tužbe.

Tuženom se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (b) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera - javna opomena.

Tuženi je oslobođen disciplinske odgovornosti za tačku b) disciplinske tužbe.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije