BiH

Pratite nas na Google news

VSTS imenovao 24 nosioca pravosudnih funkcija

VSTS imenovao 24 nosioca pravosudnih funkcija
Foto: Ilustracija | VSTS imenovao 24 nosioca pravosudnih funkcija
N.N.

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH donio je danas odluku o imenovanju 24 nosioca pravosudnih funkcija u BiH, koji će na dužnost stupiti 15. oktobra.

Na nivou Republike Srpske na funkciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo imenovana je Halida Vrabac, saopšteno je iz VSTS BiH.

Na nivou Federacije BiH (FBiH) za sudiju Vrhovnog suda FBiH imenovana je Sanela Kovač Grabonjić, za sudije Kantonalnog suda u Sarajevu imenovani su Anabela Bogdan Krstović, Samra Akova i Melika Murtezić, dok je za sudiju Kantonalnog suda u Mostaru imenovana Erna Filipović.

Za sudije Opštinskog suda u Sarajevu imanovani su Muris Sakić, Adela Bejtović Janušić, Milica Lučić, Nenad Banduka, Nermina Kulenović, Edina Kršlak, Dragan Mirjanić, Predrag Skoko, Armina Mušinović, Azra Krivić, Mirsad Karahmetović i Anel Trumić.

Na današnjoj sjednici za sudiju Opštinskog suda u Sanskom Mostu imenovana je Zerina Pašagić, a za sudiju Opštinskog suda u Srebreniku Senad Destanović.

Za tužioce Tužilaštva Unsko-sanskog kantona imenovani su Ivan Macura, Berina Kebić i Saša Prole.

VSTS je donio odluku o imenovanju sudije Osnovnog suda u Višegradu Dane Plećić za vršioca dužnosti predsjednika Osnovnog suda u Višegradu od 30. septembra.

Pri donošenju odluke o imenovanju, VSTS je uzeo u obzir kriterijume poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, kao i odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristrasnosti.

Pri imenovanju VSTS primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjerna zastupljenost polova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije