BiH

VSTS u Trebinju: Tužilaštvima prioritet zloupotrebe biračkih prava

VSTS u Trebinju: Tužilaštvima prioritet zloupotrebe biračkih prava
Foto: N.N. | VSTS zasijeda u Trebinju: Tužilaštvima prioritet zloupotrebe biračkih prava

TREBINJE - Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, koji su danas zasjedali u novoj Palati pravde u Trebinju, izabrali su Damjana Kaurinovića za predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta, kao i glavnog tužioca Srednjebosanskog kantona Šemsudina Fuška.

"Čestitam im i mislim da smo izabrali dobrog glavnog tužioca i dobrog predsjednika suda, ali slijede i nova imenovanja", istakao je nakon prvog dijela zasjedanja Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilaškog savjeta.

On je napomenuo da je kao tema pokrenut i izbor predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH i glavnog tužioca FBiH, jer su članovi Savjeta odlučili da se mora što prije reagovati, s obzirom na to da je, kako je rekao Tegeltija, prošlo vrijeme u kojem se moglo čekati.

"Prošle su već dvije godine kako čekamo na izbor izvršne vlasti, predsjednika Vlade itd., tako da se više nije moglo raditi sa vršiocima dužnosti, već se točak izbora morao pokrenuti kroz procedure intervjuisanja kandidata", kazao je Tegeltija.

Savjet je, kako kaže, donio odluku da sva tužilaštva u BiH daju prioritet procesuiranju krivičnih djela koja su u oblasti izbornog zakonodavstva, odnosno zloupotrebe biračkih prava ili bilo koje druge vrste manipulacije ili krađe glasova, a  pokrenuta je i procedura žrijebanja za izbor novih članova Savjeta.

"Jedan broj njih je morao da ide dirigovano zbog nacionalne strukture, a dio koji se žrijebao bio je u domenu polne strukture", precizirao je Tegeltija.

Sjednica će, kako je najavljeno, trajati dva dana u Trebinju, gdje će drugog dana biti razmatrani prijedlog novih kriterija VSTS-a za određivanje potrebnog broja zaposlenih u tužilaštvima i Nacrt izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u, odlučivaće se i o zahtjevu za izuzeće glavnog disciplinskog tužioca, a očekuje se i davanje saglasnosti na donaciju OEBS-a pravosudnim institucijama u cilju pružanja pomoći u zaštiti od pandemije kovida-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije