BiH

VSTS-u dostavljaju imena sudija koje su osudile 91 Srbina na 1.421 godinu zatvora

VSTS-u dostavljaju imena sudija koje su osudile 91 Srbina na 1.421 godinu zatvora
Foto: Velibor Tripić | VSTS-u dostavljaju imena sudija koje su osudile 91 Srbina na 1.421 godinu zatvora

BANJALUKA - Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica poslaće danas Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH informaciju sa imenima ratnih devet sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali u predmetima ratnih zločina, vođenim protiv Srba.

To je potvrdio Milorad Kojić, direktor Centra, koji je dodao da je na spisku i Šaban Maksumić, a koji je bio u Sudskom vijeću koje je donijelo oslobađajuću presudu u predmetu "Orić i Muhić".

Kao članovi sudskih vijeća, a po Kojićevim riječima, sudije čija su imena u ovoj informaciji su osudile 91 Srbina na 1.421 godinu zatvora.

Kojić zahtjeva od VSTS-a da obezbijedi nezavisno, profesionalno i odgovorno funkcionisanje pravosuđa BiH i smatra da će ova informacija doprinijeti da se pokrenu disciplinski postupci odnosno razrješnjenja sudija i tužilaca koji su na spisku.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica je naveo da su prethodnih mjeseci, prateći sudske procese u pravosudnim institucijama BiH, došli do podataka koji ukazuju na diskrinimaciju.

"Posebno je simptomatično da se u najvećem broju tih slučajeva diskriminacije pojavljuju iste sudije i tužioci. Onda smo, analizirajući njihove ranije biografije iz ratnog perioda, došli do podataka da su obavljali funkcije u vojnim sudovima, odnosno kao sudije ili tužioci u sudovima i tužilaštvima od 1992. do 1995. godine u FBiH", kazao je Kojić.

Dodao je da je najviše diskriminacije bilo u ratnom periodu u Sarajevu i Zenici, s tim što u ovoj informaciji ima i sudija koje su sudile i u Mostaru, Goraždu i Tuzli.

"Ova informacija nije samo obični spisak sudija i tužilaca, već sadrži više od 1.000 stranica dokazne dokumentacije", naglasio je Kojić.

Istakao je da pravosudne institucije trebaju da bude profesionalne u radu, ali da određeni sudski procesi pokazuju da one to nisu.

"Mi na ovaj način sa činjenicama, dokumentima i dokazima želimo da pomognemo da se napravi nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe", istakao je Kojić.

Rekao je da su, prema izjavama svjedoka, a koje dostavljaju kroz ovaj materijal, pojedine sudije, posebno one koje su bile u Sarajevu u logoru "Viktor Bubanj", mogle svaku veče da čuju krike srpskih zatvorenika, kao posljedicu batinjanja, a nisu preduzele nijednu mjeru da to spriječe.

"Naprotiv, pojedine sudije i tužioci, a takođe po izjavi svjedoka, učestvovale su u fizičkom zlostavljanju i maltretiranju Srba. Da citiram, jedan od sudija je rekao da je 'Sinoć igrao malo boks sa četnicima'", rekao je Kojić, dodajući da je nevjerovatno da su takve sudije i tužioci imenovani na sudijsku i tužilačku funkciju.

Naglasio je da trojica sudija imaju krivične prijave, s tim što ih ima i sa po dvije prijave, a posebno je apsurdno, naglasio je, to što je jedan od sudija imenovan na sudijsku funkciju  2004. godine, a izvještaj je protiv tog sudije podnesen još 2001. godine.

Ambasadama dostavili "Hroniku ugašenih ognjišta"

Brošura "Hronika ugašenih ognjišta", koja oslikava način stradanja Srba u srednjem Podrinju, ali donosi i brojke i hronologiju napada i masovnih ubistava lica srpske nacionalnosti tokom proteklog rata, danas će biti poslata svim ambasadama u BiH.

"Na ovaj način želimo da im pokažemo da li je pravda to što je Orić oslobođen. Očekujemo njihovu reakciju, ako ništa, da to bude samo poštovanje prema žrtvama", rekao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije