BiH

Valentina Matvijenko stigla u Banjaluku, svečani doček ispred Palate Republike

Valentina Matvijenko stigla u Banjaluku, svečani doček ispred Palate Republike
Foto: Vladimir Stojaković | Valentina Matvijenko stigla u Banjaluku, svečani doček ispred Palate Republike

BANJALUKA - Predsjednica Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije, Valentina Matvijenko, stigla je u Banjaluku gdje će danas razgovarati sa zvaničnicima Srpske, a obratiće se i poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, dočekao je Matvijenko na banjalučkom aerodromu uz najviše počasti i uz tradicionalne srpske narodne nošnje i igre.

Nakon svečanog dočeka ruska delegacija je krenula ka palati Predsjednika gdje je uz svečani doček intonirana i himne Ruske Federacije i Republike Srpske.

Ispred palate pristutan je veći broj građana koji uz rusku zastavu dočekuju goste.

Postavljen je i počasni vod MUP-a Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzelo je najviši stepen mjera bezbjednosti povodom posjete ruske delegacije.

Na trasi kretanja delegacije, od 11 do 12 časova i od 16 do 17 časova od aerodroma u Mahovljanima do Banjaluke, biće zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila dijelom magistralnog puta Laktaši – Gradiška, od skretanja za aerodrom do Aleksandrovca, Aleksandrovačke petlje, Klašnica, zapadnog tranzita.

U centru grada se privremeno zabranjuje rad poslovnih prostora, ugostiteljskih objekata i točenje alkoholnih pića.

Matvijenko je juče u Sarajevu izjavila da je Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma usmjerena prema konstruktivnim i sadržajnim pregovorima sa BiH i u Sarajevu i u Banjaluci.

Obraćajući se delegatima Doma naroda parlamenta BiH, Matvijenko je istakla da je vrijeme da OHR ode iz BiH i da prestane protektorat.

Nakon obraćanja, Matvijenko je s predsjedavajućim Doma naroda Ognjenom Tadićem održala konferenciju za novinare, odakle je Tadić poručio da BiH nije uvela nikakve sankcije i restriktivne mjere Rusiji i da će tako biti i ubuduće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije