BiH

Vanredna sjednica u B. Petrovcu: Nemamo uslove da primimo migrante

Vanredna sjednica u B. Petrovcu: Nemamo uslove da primimo migrante
Foto: N.N. | Ilustracija

BOSANSKI PETROVAC - Opštinsko vijeće Bosanski Petrovac usvojilo je danas rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom polju u ovoj opštini, u protivnom uslijediće blokada magistralnog puta prema Bihaću.

Jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednica Opštinskog vijeća odnosila se na donošenje rezolucije u vezi sa prijedlogom viših organa vlasti da se migranti smjeste na lokaciju Medeno polje u opštini Bosanski Petrovac, koje je vlasništvo privrednika Halila Bajramovića. 

U obrazloženju Rezolucije se navodi da je Bosanski Petrovac mala ruralna zajednica opterećena mnogim problemima i dodatni problem sa migrantima bi izazvao kolaps u funkcionisanju. 

"Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smještaj migranata na teritorije naše lokalne zajednice. Zahtjevamo od Vlade Unsko-sanskog kantona da odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumnim normama", navodi se u obrazloženju. 

U protivnom, kako se dalje ističe, građani Bosanskog Petrovca blokiraće magistralni put, a u krajnjem slučaju napustiti svoj grad i uputiti se u pravcu EU. 

Načelnik opštine Dejan Prošić, inicijator današnje sjednice, poručio je da je protiv toga da migranti budu smješteni u Bosanski Petrovac, te ocijenio da bi ovaj potez bio samo otežavajući sa sve građane ove opštine. 

Dušan Prošić iz SNSD-a rekao je da su na današnju vandrednu sjednicu Opštinskog vijeća bili pozvani svi predstavnici Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskom kantonu i Federaciji BiH, ali da se niko nije odazvao. 

Midhat Hidić iz SDA rekao je da nije humano migrante smještati u štale u Medenom polju, koje su namijenjene za krave, ovce i koze. 

"Bajramoviću poručujem da ih smjesti u objekat pored svoje kuće, tamo gdje je planirao `Merkator`. Mi nemamo ništa protiv tih ljudi. I sami smo nekad bili izbjeglice, ali neka za njih traže prihvatljiviji smještaj nego što su štale", rekao je Hidić. 

U znak protesta ideji Vlade Unsko-sanskog kantona da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno polje, predstavnici opštine Bosanski Petrovac su polučasovnom šetnjom na pješačkom prelazu na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Bihać obustavili saobraćaj. 

Oni su svim učesnicima saobraćaja podijelili danas usvojenu Rezoluciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije