BiH

Vasić, Egrlić i Vuković činiće novo rukovodstvo Spoljnotrgovinske komore BiH

Vasić, Egrlić i Vuković činiće novo rukovodstvo Spoljnotrgovinske komore BiH
Foto: N.N. | Vasić, Egrlić i Vuković činiće novo rukovodstvo Spoljnotrgovinske komore BiH

TESLIĆ - Nemanja Vasić, Ahmet Egrlić i Vjekoslav Vuković činiće novo rukovodstvo Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, a mandat u trajanju od četiri godine povjerila im je Skupština Komore na sjednici održanoj danas u Tesliću.

Vasiću i Egrliću je ovo drugi uzastopni mandat, dok će se Vuković u ovoj ulozi naći prvi put, nakon što je od kandidature odustao Bruno Bojić. Danas su izabrani i predsjednici i potpredsjednici skupštine te nadzorni odbor.

I njima je mandat četiri godine, računajući od 1. jula ove godine, kada će biti izvršena redovna rotacija i kada će fotelju predsjednika preuzeti Vasić.

On je kazao kako je njegov prioritet u narednom mandatu jačanje Komore i uklanjanje prepreka u svim granama privrede.

"Nastavićemo s promocijom naših proizvoda u inostranstvu kako bi što više robe bilo izvezeno i prodano. Fokus će svakako biti na rasterećenju privrede kako bi domaća preduzeća postala konkurentnija i kako bi mogli da povećavaju plate zaposlenima. One ne mogu krenuti uzlaznom putanjom dok je privreda suočena s astronomskim brojem nameta", kazao je Vasić.

Dodao je i da se u prethodnom mandatu radilo na sređivanju stanja u Komori, koje je, prema njegovoj ocjeni, bilo haotično.

"To je prava adresa na koju sada preduzeća mogu da dođu i riješe svoje probleme. Takav kurs nastavićemo i u novom mandatu", poručio je Vasić.

Bruno Bojić je danas kratko poručio kako smatra da je u prethodna dva mandata dovoljno učinio, a novom rukovodstvu je ponudio savjetodavnu podršku.

"Ako oni za to budu, rado ću im se pridružiti", kazao je on.

Njegov nasljednik, Vjekoslav Vuković, je dugo godina bio u Ministarstvu bezbjednosti BiH, a poznat je po tome što je 2009. godine uhapšen u Hrvatskoj, u Rijeci, zbog sumnji da je umiješan u neuspješan atentat na dvojicu riječkih redara, zbog čega je godinu dana kasnije nepravosnažno osuđen na devet mjeseci zatvora.

Tada je bio na čelu Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, a na teret mu je stavljeno da je učestvovao u posredovanju u nabavci eksploziva za te namjene. I pored brojnih pokušaja, s Vukovićem i Egrlićem danas nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Inače, na sjednici Skupštine je izabrano 60 predstavnika, od čega 38 iz Federacije BiH, 19 iz RS i tri iz Brčko distrkta. Prema propisima, struktura predstavnika u Skupštini treba da obezbijedi gransku zastupljenost privrede, i to po principu značaja grane privrede na određenom području uz obezbjeđenje teritorijalne, nacionalne i polne zastupljenosti. Svaka kompanija iz BiH koja je registrovana i obavlja spoljnotrgovinsku djelatnost ima pravo predložiti jednog predstavnika kompanije.

Kada su predsjednici i dva potpredsjednika Komore u pitanju, oni se biraju po principu zastupljenosti konstitutivnih naroda, s rotacijom na čelu koja se dešava svakih 16 mjeseci.

Biraju se iz reda uspješnih privrednika, s odgovarajućom stručnom spremom, sa znanjem najmanje jednog svjetskog jezika, odgovarajućim iskustvom i znanjem za poslove koji se obavljaju u Komori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije